Victor Ponta a participat, marţi, la ceremonia de lansare la apă a navei Histria Ambra, la Şantierul Naval Constanţa, unde a spus că este un domeniu pe care îl cunoaşte „destul de puţin”, spre deosebire de alţi oameni politici, printre care şi preşedintele Traian Băsescu.
„Spre deosebire de alţi oameni politici, începând evident cu preşedintele ţării, e un domeniu pe care îl cunosc destul de puţin din păcate. Însă, cu atât mai important pentru mine este să am ocazia să văd cu ochii mei, să vorbesc cu cei care asta fac de o viaţă întreagă, construiesc nave, reuşesc să arate că şi în România putem să construim o navă gândită de specialişti români, construită într-un şantier românesc, cu efortul unor oameni de aici din România, care aşa cum spuneam, au pus cu adevărat mâna şi umărul pentru ca această navă să existe”, a declarat Victor Ponta.
El a mai spus că va sprijini acest domeniu din punct de vedere legislativ, dar şi din punct de vedere al politicilor publice pentru ca pe Şantierul Naval Constanţa să fie realizate în continuare nave.
„Am venit în numele Guvernului şi în numele meu personal, un nespecialist, să vă felicit pentru munca extraordinară, să vă urez în perioada care vine să construiţi mai multe nave, să avem mai multe locuri de muncă şi să arătăm că în România putem cu adevărat să dezvoltăm un domeniu cu adevărat strategic. De aceea sper ca acest eveniment cu totul şi cu totul special să fie urmat şi de altele. Sigur că situaţia economică europeană, mondială, nu este cea mai bună sau cea mai optimistă, cu atât mai mult însă tot ceea ce ţine de legislaţie, de Guvernul României, de politicile publice, de modul în care reprezentăm România la nivel european şi mondial, vă asigur că voi face pentru ca dumneavoastră să aveţi în continuare nave pe care să le construiţi, pentru ca nave construite în România să fie prezente pe toate oceanele lumii şi sincer să fiu, când mă uit la o navă care pentru mine e mare, sunt convins că există nave mult mai mari, simt realmente un sentiment extraordinar de mândrie, spun: iată ce au putut să facă românii”, a mai afirmat Victor Ponta.
La finalul discursului, premierul a primit cadou un model în miniatură al navei Histria Ambra.
„O să pun nava la Guvern. Sper să nu apară o nouă problemă politică acum că avem şi la guvern nave. Vă mulţumesc pentru cadou!”, a spus Ponta.
Ulterior, premierul a vizitat nava Histria Ambra, recunoscând că este pentru prima dată când se află pe un vas de asemenea dimensiuni.
„E prima vizită pe o navă de asemenea dimensiuni. Sunt foarte, foarte mândru şi de aceea am venit să-i felicit pe oameni, că înţeleg că a fost gândită de români, a fost lucrată de români, exploatată de români şi e un lucru extraordinar. Pentru că nu cred că orice ţară din lume reuşeşte încă să păstreze un nivel tehnologic într-un domeniu unde competiţia e atât de dură aşa cum este acum în lume şi mă bucur foarte tare că se păstrează locurile de muncă. M-aş bucura foarte mult ca în continuare în Şantierul Naval Constanţa să se construiască nave româneşti”, a declarat premierul.
El a menţionat că experienţele de acest gen se înmulţesc, după ce la începutul lunii a vizitat şi platforme petroliere din Marea Neagră.
„E prima dată când sunt pe un vapor comercial de acest gen. Nu m-am simţit în pericol, nu vă faceţi griji, am fost şi pe platformă în mare aşa încât am o mulţime de experienţe noi de acest gen”, a explicat Victor Ponta.
Proprietarul Şantierului Naval Constanţa, Gheorghe Bosânceanu, a spus că aceasta navă este singura gândită şi realizată în întregime de români, într-un şantier românesc, în ultimii 23 de ani.
„Suntem mândri şi puţin trişti când spunem că e singura navă gândită şi realizată de specialişti şi proiectanţi români, construită într-un şantier românesc în ultimii 23 de ani. Ne-am asumat un mare risc în urmă cu opt ani când am propus pieţei această navă, dar în 2008 o revistă de specialitate a desemnat nava noastră ca cea mai performantă din clasa în care se încadrează şi aşa a rămas până astăzi”, a afirmat Bosânceanu.
„Histria Ambra” este o navă tanc, care poate transporta produse petroliere şi chimice. Vasul are o lungime de 180 de metri, lăţimea de 32 de metri şi un deplasament de peste 40.000 tdw.
Potrivit reprezentanţilor Şantierului Naval Constanţa, nava, care este înregistrată sub pavilion Liberia, este a 21-a din seria de tancuri de produse petroliere şi chimice de tip IMO 3 construită la acest şantier.