„Ideea este să avem alegerile concentrate la sfârşitul lui mai sau în luna iunii când sunt cele pentru Parlamentul European. Să ştiţi că sunt şi alte ţări europene care şi-au fixat alegerile naţionale odat cu cele europarlamentare din acelaşi motiv: este foarte greu să ţii un an între ţara în campanie electorală, cu toate dezavantajele unui an electoral”, a declarat Victor Ponta.
Acesta a precizat că doar a prezentat această idee şefului statului, acesta nepronunându-se încă asupra ei. „Este o idee, nu e nimic ascuns aici. Preşedintele nu mi-a dat un răspuns, nici nu avea cum aşa, imediat. Examinează ideea”, a spus Ponta.
Premierul a arătat că singurul scop scurtarea perioadei de campanie electorală. „Anul viitor o să fie un an destul de greu şi nu ne-ar prinde bine un an întreg de campanie electorală”, a apreciat Victor Ponta.
Preşedintele Traian Băsescu „nu are o poziţie oficială” referitoare la propunerea avansată de premierul Victor Ponta privind devansarea alegerilor prezidenţiale din 2014 în mai-iunie şi cuplarea cu alegerile europarlamentare, a precizat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea. „Domnul preşedinte Traian Băsescu nu are o poziţie oficială pe această temă”, a spus purtătorul de cuvânt al şefului statului.
Prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda a declarat, miercuri, pentru Mediafax, că „răspunsul privind comasarea alegerilor prezidenţiale cu cele europarlamentare în afara spiritului Constituţiei îl poate da numai preşedintele României şi nu altcineva”.
„Poziţia mea e clară: Constituţia trebuie respectată! Preşedintele României le-a făcut o ofertă (celor de la USL, n.r.) de devansare a alegerilor prezidenţiale în anumite condiţii benefice pentru România, a fost refuzat. Răspunsul privind comasarea alegerilor în afara spiritului şi cuvântului Constituţiei îl poate da doar preşedintele României şi nu altcineva”, a precizat Cezar Preda.
Vicepreşedintele PNL Daniel Chiţoiu a declarat că USL ia în considerare varianta în care alegerile prezidenţiale din 2014 să fie organizate concomitent cu cele europarlamentare, existând ideea la nivelul USL ca preşedintele să-şi preia mandatul mai târziu.
Întrebat, marţi seară, într-o emisiune la Realitatea TV dacă au fost discuţii la nivelul USL şi dacă se ia în considerare cuplarea alegerilor europarlamentare de anul viitor cu cele prezidenţiale, Chiţoiu a răspuns: „Da, luăm în considerare, au fost discuţii la nivelul USL”.
El a explicat că numai în momentul în care încep discuţiile pentru modificarea Constituţiei va fi abordată concret posibilitatea unificării celor două tipuri de alegeri.
„Bineînţeles că vor avea loc ulterior negocieri cu preşedintele României, dacă este dispus să-şi întrerupă mandatul în luna mai – când vor fi alegerile europarlamentare, pentru că s-au decalat cu o lună la nivel european şi inclusiv în România – sau se va merge pe o formulă să se facă alegerile (prezidenţiale, n.r.) în luna mai şi să se preia mandatul la expirarea mandatului actualului preşedinte”, a explicat Chiţoiu.
Vicepreşedintele PNL a menţinat că USL susţine ideea reducerii numărului de parlamentari la 300 de aleşi, însă cu menţinerea sistemumului bicameral.
Actualul mandat al preşedintelui Băsescu expiră în decembrie 20014.