El a arătat că banii au fost retraşi în două tranşe, de 11 milioane lei şi 19 milioane lei, şi a susţinut că actualul Guvern nu va mai tăia din bugetul Ministerului Educaţiei până la sfârşitul acestui an.
Premierul a afirmat totodată că o parte din sumele care vor fi recuperate de la primării vor fi utilizate pentru dotarea cu aparate de supraveghere video a celor 6.400 săli de şcoală utilizate la examene.
Pe de altă parte, Ponta a cerut ministrului interimar al Educaţiei să verifice criteriile pe baza cărora fosta conducere a ministerului a redus numărul şcolilor cu 224 unităţi, arătând că procedura a fost efectuată fără un aviz local şi că situaţia va fi „îndreptată” dacă motivul a fost unul politic.
„Fosta conducere a ministerului a redus, pe nişte criterii destul de greu de explicat, cu 224 şcoli numărul unităţilor de învăţământ, fără niciun fel de aviz sau opinie din partea autorităţii locale, iar conducerea actuală a ministerului are de la mine sarcina de a verifica ce s-a întâmplat cu aceste şcoli, pe ce criterii s-a considerat că nu mai necesare şi, acolo unde lucrurile s-au făcut în mod greşit sau pe un considerent politic, să ia măsuri urgente de îndreptare”, a spus Ponta.
Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a ăprecizat că situaţia celor 224 de unităţi de învăţământ închise va fi analizată după 21 mai, pentru a vedea dacă în unele cazuri se impune o revenire asupra acestei decizii.
Pop a spus că nu poate lua în calcul învăţământul în trei schimburi, pentru că acest lucru ar fi împotriva Legii educaţiei. El a precizat însă că va vedea în ce condiţii au fost închise unităţile de învăţământ şi dacă în unele cazuri se impune o revenire asupra acestei decizii.
Ministrul demisionar al Educaţiei, Ioan Mang, a declarat, miercuri, că fostul Guvern a transferat 200 milioane lei din bugetul Ministerului Educaţiei către Fondul de rezervă, banii fiind acordaţi ulterior primăriilor PDL.