„Am fost informat de către ministrul Agriculturii, domnul Daniel Constantin, asupra unei situaţii foarte grave. Traian Băsescu şi PDL încearcă să însceneze Guvernului tot felul de acţiuni pe care apoi să le folosească în campania electorală”, a declarat Ponta.
Înscenarea ar fi vizat dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare în care printre acuzaţi este Dan Voiculescu, preşedintele fondator al PC, partid care este condus acum de către ministrul Daniel Constantin.
„De aceea domnul Constantin a cerut să fie informat asupra reprezentării ireproşabile în instanţă a Ministerului Agriculturii tocmai pentru a nu da loc niciunui fel de interpretare”, a spus premierul.
Concret, directorul juridic din minister, Rela Ştefănescu, ar fi trimis instanţi un raport ce conţinea o opinie separată a unui expert evaluator potrivită căreia prejudiciul din dosarul ICA a fost mai mic sau chiar nu a existat. Această opinie separată ar fi contrazis expertiza deja existentă la dosar. Rela Ştefănescu a fost adusă în Ministerul Agriculturii în 2005, în timpul ministeriatului lui Gheorghe Flutur.
„Daniel Constantin a trimis o adresă instanţei în care a arătat că Rela Ştefănescu a acţionat împotriva legii şi fără acordul ministerului. S-a dispus suspendarea şi cercetarea ei şi s-a depus o sesizare la DNA”, a declarat Ponta.
Întrebat care sunt dovezile care leagă demersul Relei Ştefănescu de Traian Băsescu şi PDL, Daniel Constantin a spus că este vorba de faptul că expertul evaluator a cărui opinie separată a fost anexată la dosar nu are un contract de expertiză cu Ministerul Agriculturii. „Este evident că un astfel de raport în perioada de campanie ne duce către această idee”, a afirmat Daniel Constantin
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.
Dan Voiculescu, acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, membru al Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) şi al Consiliului de Administraţie (CA) al Institutului de Chimie Alimentară, membru al AGA şi director general al SC Bioprod SA Bucureşti, este acuzat de „folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani, ambele în formă continuată”.
Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.
Alături de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis în judecată şi pe Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiş, Vlad Nicolae Săvulescu, Marian Gheorghe Domnişoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene şi Flavius Adrian Pop. Toţi aceştia sunt acuzaţi de complicitate la stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de cea reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar, comisă în acţiunea de privatizare în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.
Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti. El este acuzat şi de abuz în serviciu contra intereselor publice, precum şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată.