Guvernul a aprobat RECTIFICAREA BUGETARĂ. Ce ministere au primit BANI ÎN PLUS şi unde s-a TĂIAT VIDEO

Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, a doua rectificare bugetară. Premierul Victor Ponta a explicat că Executivul nu a tăiat niciun ban de la Ministerul Culturii şi de la Ministerul Tineretului şi Sportului, ci a adăugat banii necesari pentru ca drepturile financiare ale artiştilor şi sportivilor, suspendate în anii anteriori, să fie repuse în plată.
Filip Stan
30 sept. 2014, 11:10
Guvernul a aprobat RECTIFICAREA BUGETARĂ. Ce ministere au primit BANI ÎN PLUS şi unde s-a TĂIAT VIDEO

Guvernul a adoptat proiectele de ordonanţă privind rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale. Premierul Victor Ponta a declarat, la finalul şedinţei de Guvern, că pentru prima dată în ultimii ani încasările la buget depăşesc estimările.

„Am făcut două rectificări, rectificarea bugetului de stat și cel al bugetului asiguărilor sociale. Au fost depășite estimările de încasări, cu 101,35%. reprezintă un trend. Avem încasări ce depășesc previziunile. Acest lucru se datorează ANAF, Poliției locale, Direcţiei Antifraudă Fiscală , dar sunt și primele efecte ale legii Insolvenței, prin reducerea și simplificarea sistemului de taxe și impozite. În luna septembrie, de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Ministerul Finanţelor avem confirmarea că au fost depăşite estimările de încasări – 101,35% -, reprezentând un trend al ultimelor luni. Pentru prima dată după foarte mult timp, avem pe primele nouă luni încasări bugetare care depăşesc previziunile pe baza cărora s-a construit bugetul de stat’, a explicat Ponta.

Premierul a adăugat că, prin rectificare, Guvernul a asigurat resursele necesare pentru a acoperi pierderea de 830 de milioane de lei rezultată din reducerea CAS până la sfârşitul anului, dar şi pentru a plăti toate obligaţiile statului legate de pensii şi salarii.

‘Având în vedere promulgarea legii privind reducerea CAS, aveam din aceste încasări suplimentare şi din celelalte alocări de acoperit pentru anul 2014 o pierdere bugetară de 830 de milioane de lei până la sfârşitul anului. Prin rectificarea de astăzi am asigurat toate resursele în aşa fel încât ţintele stabilite prin legea bugetului de stat şi prin obligaţiile noastre europene şi internaţionale, mă refer în primul rând la ţinta de deficit bugetar de 2,2%, să fie respectate. În plus, prin rectificarea de azi am asigurat fără excepţie şi fără niciun fel de sincopă toate obligaţiile fundamentale ale statului – mă refer la salarii, la pensii, la sprijin social -, în aşa fel încât nimeni nu are niciun fel de grijă până pe 31 decembrie, nici după aceea’, a afirmat prim-ministrul.

De asemenea, Ponta a mai anunţat că ‘toate ministerele şi instituţiile publice care aveau acel blocaj de 10% care se introduce în mod preventiv în cazul nerealizării veniturilor’ au toate sumele deblocate în urma rectificării bugetului.

Potrivit premierului, Guvernul a aprobat o alocare suplimentară pentru Educaţie de 140 de milioane de lei pentru plata titlurilor executorii în cazul proceselor câştigate de profesorii care au acţionat în instanţă autorităţile ca urmare a tăierii salariilor în 2010.

‘La Educaţie am alocat în plus 140 de milioane de lei pentru plata hotărârilor judecătoreşti, ştiţi procesele câştigate de profesori împotriva Guvernului Emil Boc. Putem în acest fel să păstrăm ritmul de achitare la zi. S-a dat posibilitatea şi în învăţământul universitar pentru plata a 120 de milioane de lei. În plus, 50 de milioane de lei sunt pentru alte cheltuieli: bunuri, servicii şi investiţii în derulare’, a declarat prim-ministrul.

Ponta a precizat că din bugetele Ministerelor Culturii şi Tineretului şi Sportului nu s-a tăiat niciun leu la rectificarea bugetară.

‘La Ministerul Culturii şi la Ministerul Tineretului şi Sportului nu s-a tăiat niciun leu, ci s-au asigurat banii necesari pentru ca drepturile care existau deja şi fusesesă suspendate, atât ale artiştilor, cât şi ale sportivilor, să poată fi achitate’, a declarat premierul.

În proiectul de rectificare era prevăzut ca, la capitolul privind cheltuielile bugetului de stat, bugetul Ministerul Culturii să fie tăiat cu 10,2 milioane lei, iar cel al Ministerului Tineretului şi Sportului să fie diminuat cu 3,5 milioane lei.

Ponta a mai arătat că Ministerul Sănătăţii a primit alocări suplimentare de 160 de milioane de lei, la rectificarea bugetară discutată în şedinţa de marţi a Guvernului.

‘La Sănătate au fost alocate 160 de milioane de lei în plus, în special pentru programele naţionale, pentru acoperirea tuturor necesităţilor privind programele finanţate de Ministerul Sănătăţii şi pentru continuarea şi finalizarea lucrărilor de infrastructură la programul de maternităţi, un program la care ţin foarte mult şi care, în sfârşit, după ce a fost declanşat în urmă cu 6-7 ani, putem să îl închidem în acest moment ca un semnal foarte clar de investiţii în zona de Sănătate’, a precizat Ponta, la finalul reuniunii Executivului în care a fost adoptat proiectul de ordonanţă privind rectificarea bugetului de stat.

Premierul a adăugat că Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne au primit suma de 25 de milioane de lei pentru a fi achiziţionate toate echipamentele necesare pentru depistarea rapidă şi eventuala tratare a unor persoane afectate de virusul Ebola. ‘Dacă va fi cazul, (…) avem posibilitatea din punct de vedere al echipamentului necesar să reacţionăm imediat’, a explicat şeful Guvernului.

La Ministerul Afacerilor Interne au fost alocate 300 de milioane de lei, care asigură funcţionarea întregului aparat administrativ, inclusiv orele suplimentare, drepturile speciale pentru poliţişti, pentru jandarmi, pentru pompieri. Ştiţi foarte bine, sunt deja alocaţi şi banii pentru pregătirea alegerilor şi, în felul acesta, toate structurile Ministerului Afacerilor Interne – Poliţie, Jandarmerie, ISU – au asigurate toate resursele necesare pentru buna funcţionare în acest an‘, a mai spus Ponta.

Victor Ponta a explicat  că, din cei 96 de milioane de lei alocaţi Ministerului de Externe la rectificarea bugetară, 30 de milioane de lei sunt destinaţi continuării programelor de asistenţă şi sprijin pentru Republica Moldova.

‘Ministerul Afacerilor Externe a primit la rectificarea bugetară 96 de milioane de lei, din care 60 de milioane de lei pentru reparaţii, investiţii, salarii şi celelalte acţiuni care ţin de reprezentarea României la nivel internaţional. O reprezentare care poate şi trebuie să fie din ce în ce mai importantă, ţinând cont de evoluţiile politice din regiune. Şi 30 de milioane de lei pentru a continua finanţarea programelor cu Republica Moldova‘, a declarat premierul într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Potrivit lui Ponta, autorităţile locale au primit la rectificarea bugetară 1,1 miliarde lei, bani ce vor acoperi toate cheltuielile de funcţionare ale acestora, inclusiv ale instituţiilor care ţin de ele, dar şi investiţiile directe în lucrări aflate în derulare.

‘La autorităţile locale s-au alocat 1,1 miliarde de lei, din care aproximativ 600 de milioane de lei sunt pentru acoperirea tuturor cheltuielilor de funcţionare atât a autorităţilor locale în sine, cât şi a instituţiilor care ţin de autorităţile locale – mă refer în primul şi în primul rând la însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi, mă refer la autorităţile pentru protecţia copilului şi la toate celelalte instituţii care sunt în subordinea sau în coordonarea autorităţilor locale, în aşa fel încât să nu existe niciun fel de sincopă în susţinerea financiară a acestora. Şi 500 de milioane de lei pentru investiţii în mod direct în lucrări care sunt în derulare‘, a declarat premierul.

Premierul a precizat, totodată, că Ministerul Dezvoltării Regionale a primit în urma rectificării 400 de milioane de lei pentru programele naţionale de dezvoltare locală.

Premierul a menţionat, de asemenea, că în cazul Ministerului Transporturilor şi al autorităţilor de management sunt asigurate resursele financiare în cazul decontării lucrărilor efectuate din fonduri europene.

În ceea ce priveşte atât Ministerul Transporturilor, cât şi toate celelalte autorităţi de management, am asigurat foarte clar ca orice fel de factură, orice fel de euro pentru lucrări efectuate din fonduri europene se decontează şi avem resursele financiare respective. Din păcate, sunt contracte, sau mai bine zis proceduri extrem de întârziate, contestaţii, lucrări neefectuate de către câştigătorii licitaţiilor, însă avem acoperirea financiară pentru ca orice lucrare care s-a efectuat cu adevărat şi este decontată să primească banii necesari’, a arătat premierul Victor Ponta.

Instituţiile care ţin de Justiţie au primit un plus de 125 de milioane de lei la rectificarea bugetară aprobată marţi de Guvern, iar pentru serviciile de informaţii şi securitate naţională sunt asigurate 118 milioane de lei.

Ministerul Justiţiei, Ministerul Public şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, împreună aceste instituţii care ţin de Justiţie primesc 125 de milioane de lei, care asigură buna funcţionare şi plata integrală a tuturor drepturilor magistraţilor, personalului din Autoritatea Naţională a Penitenciarelor, procurori, judecători, grefieri şi continuarea unor investiţii aflate în derulare‘, a spus Ponta.

Potrivit prim-ministrului, prin cele 118 milioane alocate SRI, SIE, SPP şi altor instituţii privind securitatea naţională se asigură toate drepturile salariale personalului angajat, dar şi cheltuielile necesitate de contribuţia Romaniei la ceea ce înseamnă combaterea infracţiunilor informatice şi obligaţiile pe care ţara noastră şi le-a asumat în cadrul parteneriatelor strategice în regiune şi contribuţia la eforturile internaţionale de combatere a terorismului.

RECTIFICARE BUGETARĂ: Ce bani în plus primesc ministerele. Cu cât scade bugetul Preşedinţiei

Potrivit proiectului adoptat de Guvern, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice este principalul beneficiar al celei de-a doua rectificări bugetare din acest an, transmite Agerpres. Astfel, acest minister primeşte 1,215 miliarde de lei, în timp ce Secretariatul General al Guvernului pierde cel mai mult, respectiv peste 1,340 miliarde de lei.

Bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) creşte pe sold cu 575,2 milioane lei, principalele influenţe regăsindu-se la Programul Naţional de Dezvoltare Locală – 1,051 miliarde de lei, la Programul naţional de construcţii de interes public sau social derulat prin Compania Naţională de Investiţii – 83,6 milioane lei şi pentru achitarea primei de stat pentru economisire în domeniul locativ restantă aferentă depunerilor din anul 2013 – 182,3 milioane lei. Totodată, MDRAP va consemna o diminuare de 950 de milioane de lei a sumelor alocate pentru programe cu finanţare din Fonduri Europene Nerambursabile (FEN) postaderare.

Bugetele locale primesc la rectificare suma de 1,167 miliarde de lei. Din aceasta, 140 de milioane de lei sunt destinaţi salariilor şi plăţii titlurilor executorii aferente învăţământului preuniversitar şi celui special. 56,7 milioane de lei merg către plata drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap. 27,9 milioane de lei vor fi alocaţi pentru protecţia copilului; 17,3 milioane pentru centrele de asistenţă socială a persoanelor cu handicap iar 40 de milioane de lei va primi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti.

542 de milioane de lei – sume defalcate din TVA – vor fi alocaţi pentru drumurile judeţene şi comunale, cu menţiunea că repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale se face în funcţie de lungimea şi starea tehnica a acestora, prin hotărâre a consiliilor judeţene, după consultarea primarilor.

Autorităţile locale vor primi 340 de milioane de lei pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor iar repartizarea banilor se va face potrivit prevederilor art. 33 din Legea 273/2006 privind finanţele publice locale.

Începând cu anul 2010, cotele defalcate pe impozitul pe venit aferente bugetelor locale au fost diminuate de la 82% la 71,5%. Pentru anul 2014, această diminuare se traduce printr-o reducere a veniturilor bugetelor locale cu 2,335 miliarde de lei.

Ministerul Afacerilor Interne va primi 254,9 milioane lei pentru echipament, utilităţi, carburanţi, muniţie şi armament, reparaţii pentru tehnica din dotare, achiziţionarea de materiale sanitare şi echipamente pentru reducerea vulnerabilităţii legate de boli grave cu potenţial înalt de contagiozitate.

Şi Ministerul Apărării Naţionale primeşte bani, respectiv 140,8 milioane de lei pentru cheltuieli de întreţinere şi funcţionare a unităţilor militare, operaţionalizarea şi menţinerea în funcţiune a Formaţiunii medicale de tip ROL2, precum şi pentru plata integrală a avionului scurt mediu curier C27 J Spartan nr. 6.

Bugetul Ministerului Justiţiei va creşte cu 106,8 milioane de lei, suma fiind destinată acoperirii cheltuielilor de întreţinere şi funcţionare la instanţele judecătoreşti (utilităţi, chirii sedii instanţe, servicii de prezentare, prelucrare şi distribuire a actelor de procedură, întreţinere şi reparaţii echipamente IT), dar şi asigurării finanţării proiectului ‘Implementarea portalului N-lex’ şi a implementării proiectului ‘Reforma Sistemului Judiciar’ semnat între Guvernul României şi BERD.

Ministerul Afacerilor Externe va beneficia de 96 milioane de lei pentru întreţinerea şi funcţionarea misiunilor diplomatice, precum şi pentru programele de asistenţă pentru dezvoltare.

Ordonatorii principali de credite care pierd bani la rectificarea din septembrie sunt: Ministerul Finanţelor Publice, care va avea diminuat capitolul ‘Acţiuni Generale’ cu 992,8 milioane de lei; Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, 1,048 miliarde de lei; Ministerul Transporturilor, 170,2 milioane de lei; şi Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, 164,9 milioane de lei.

Ministerul Educaţiei va primi la rectificarea bugetară de marţi bani pentru transferuri către universităţi, pentru modernizarea Staţiei de Tratare a Deşeurilor Radioactive, pentru plata cheltuielilor de personal, ca urmare a scăderii CAS, dar şi pentru plata titlurilor executorii în învăţământul preuniversitar.

Banii alocaţi în plus pentru educaţie la această rectificare, în cadrul bugetului general consolidat, reprezintă 134,4 milioane de lei.

Potrivit proiectului de rectificare, în cadrul bugetului Educaţiei se vor acorda 1,8 milioane lei transferuri către universităţi şi 3 milioane lei sume necesare modernizării instalaţiilor Staţiei de Tratare a Deşeurilor Radioactive (ELI).

De asemenea, prin intermediul bugetelor autorităţilor publice locale (sume defalcate din TVA) se vor acorda 56,82 milioane de lei pentru salarii în învăţământul preuniversitar, 77,89 milioane pentru plata titlurilor executorii în învăţământul preuniversitar şi 5,28 milioane lei pentru salarii plus pentru plata titlurilor executorii în învăţământul special şi centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională.

Bugetul Educaţiei se reduce cu suma de 1,8 milioane lei cheltuieli de personal, ca urmare a scăderii CAS, şi cu 50 de milioane lei din proiecte cu finanţare din fonduri europene nerambursabile. Surse politice susţin că diminuarea vine ca urmare a execuţiei bugetare înregistrate la 31 august 2014 de doar 41,6%. Suma bugetată pentru anul 2014, destinată proiectelor cu finanţare nerambursabilă, este de 782 milioane lei, ceea ce reprezintă: 200% din execuţie 2013, 355% execuţie 2012, 319% execuţie 2011, 852% execuţie 2010, 5615% execuţie 2009.

Pricopie: La rectificare, educaţia primeşte mai mulţi bani, continuându-se trendul crescător din ultimii ani

Prin proiectul de rectificare bugetară s-au majorat cu 28,4 milioane de lei sumele pentru învăţământul superior de stat, pentru plata titlurilor executorii.

De asemenea, au fost acordate 3 milioane lei pentru cheltuieli cu transportul studenţilor şi 10 milioane lei cheltuieli de investiţii.

Ministerul Sănătăţii va primi la rectificarea bugetară de marţi 119,4 milioane de lei reprezentând alocări suplimentare destinate programelor naţionale de sănătate (HIV, oncologie, TBC), finanţarea drepturilor salariale ale personalului din spitalele aflate în reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale şi activităţii serviciilor de ambulanţă.

În plus, Guvernul va aloca Ministerului Sănătăţii 15 milioane de lei pentru reabilitarea unor maternităţi, 3,84 milioane de lei vor fi destinaţi măsurilor de prevenire a Ebola iar 8,9 milioane de lei vor merge la finanţarea centrelor de permanenţă. Cheltuielile de capital cresc cu 0,75 de milioane de lei.

Se diminuează cu 3,3 milioane de lei cheltuielile de personal, ca urmare a reducerii CAS, iar 348,4 milioane de lei reprezintă reducerea transferurilor de echilibrare a Fondului de sănătate, ca urmare a creşterii gradului de colectare a veniturilor acestui fond din contribuţiile de asigurări sociale de sănătate, faţă de nivelul estimat iniţial la elaborarea bugetului pe 2014.

Surse guvernamentale susţin că veniturile din taxa clawback au fost mai mari decât cele estimate şi că această reducere de 348,4 milioane de lei se datorează faptului că încasările din taxele care merg direct în Fondul Naţional de Sănătate au fost mai mari şi nu mai este nevoie să se aloce bani de la Ministerul Sănătăţii în Fondul de sănătate.

De asemenea, bugetul MS se diminuează cu 60 de milioane de lei reprezentând contribuţia de sănătate pentru pensionari redusă la solicitarea ordonatorului principal de credite.

În ceea ce priveşte Fondul Naţional de Sănătate, se alocă suplimentar 7,3 milioane de lei cheltuielilor de personal.

Surse guvernamentale susţin că, deşi bugetul Ministerului Sănătăţii apare ca fiind diminuat cu 264,6 milioane de lei, de fapt, dacă din aceasta sumă se exclude reducerea din transferurile de echilibrare (348,4 de milioane de lei şi cei 60 de milioane de lei, în total 408,4 de milioane de lei ), banii alocaţi în plus la această rectificare Ministerului Sănătăţii sunt 143,8 milioane de lei şi că la nivelul bugetului general consolidat (Ministerul Sănătăţii şi Fondul Naţional de Sănătate), banii alocaţi suplimentar domeniului sănătăţii sunt 99,7 milioane de lei.

 

DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Spynews
Dana Roba și iubitul s-au despărțit din nou? Mesajul cu subînțeles postat de make-up artist: „Aproape că nu mai însemni nimic pentru nimeni”
Bzi.ro
Andra a mers într-un loc special după Revelion! Este o tradiție de familie
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a spart topurile și în România. Povestea e reală 100%, ai momente când abia respiri de emoție, iar actorii au roluri fenomenale în el
Capital.ro
Se schimbă banii în România. Trecem de la Leu la bancnotele Euro. Germanii au anunțat acum
Playtech.ro
Boboteaza 2025: Când se pune busuiocul sub pernă și ce semnificații are acest obicei
DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Adevarul
Un șofer a urcat cu un BMW pe pârtie, la Borșa. Reacția internauților: „Întrebarea e ce caută oamenii cu schiurile pe pârtia de BMW?"
wowbiz.ro
Carmen Harra, previziuni șocante pentru 2025: „Apar extratereștri, tot felul de obiecte în aer”. Ce a mai prezis clarvăzătoarea | EXCLUSIV
Spynews
Daiana și Dani de la Mireasa, sezonul 7, imagini înduioșătoare alături de fiul lor. Au petrecut prima dată sărbătorile în noua formulă / FOTO
Spynews
Ce este cafeaua suedeză! Activează creierul și te scapă de oboseală
Evz.ro
Primele facturi pentru încălzire, uriașe. Cât au de plătit bucureștenii
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
A apărut lângă o domnişoară cu 51 de ani mai tânără. Cine este, de fapt, femeia
kanald.ro
Vești proaste pentru proprietarii de apartamente, case și terenuri în 2025! Cu cât va crește impozitul și ce presupune sistemul e-Proprietatea
Cancan.ro
Amanta (devenită, între timp, titulara) ICH este gravidă?! 😲 Tatăl ar fi pufosul Goe, fiul unui multimilionar imobiliar
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Bucurie totală pentru Călin Georgescu. Anunțul fulger de la avocați: E unanim recunoscut!
StirileBZI
Românii care locuiesc la bloc trebuie să facă asta, dacă au calorifere
Prosport.ro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
"Andreea!” Filmarea greu de privit cu fiica lui Igor Cuciuc, făcută cu doar o lună înainte să moară! Imaginile au ieșit la iveală abia acum
substantial.ro
Autoritățile americane avertizează asupra riscului atacurilor de tip imitație cu vehicule
MediaFlux
Anunț CRUCIAL despre PENSII și SALARII. Ministrul Finanțelor a spus ADEVĂRUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai bună destinație de călătorie pentru familie. Este o țară chiar din apropierea Rusiei