Victor Ponta a anunţat că a trimis luni către preşedintele Curţii, Augustin Zegrean adresa cu datele primite de la MAI şi MAE: „Nu am transmis CCR liste electorale dintr-un motiv pe care am reuşit să-l fac inteligibil pentru toată lumea: nu erau la noi listele electorale, ci au fost luate de Parchet”, a precizat Ponta.
El a arătat că, din datele primite de la MAI, 34.654 de persoane urmează a fi radiate de primari din listele electorale permanente utilizate la referendum.
De asemenea, conform acestor date, 512.379 de persoane aveau actele de identitate expirate şi nu le-au reînnoit până în ziua votului, ceea ce, în opinia premierului, trebuie avut în vedere.
Premierul Ponta a precizat că, din datele MAE, primite până acum de la instituţii străine sau de la misiunile diplomatice, totalul cetăţenilor români „cu drept legal de şedere în alte ţări” este 3.052.397 de persoane.
Datele primite din 17 ţări arată că acolo sunt 1.101.809 cetăţeni români majori, însă datele primite din alte state nu precizează câţi sunt majori şi câţi sunt minori.
Citeşte în întregime documentul trimis de Guvern Curţii Constituţionale.
ROMÂNIATV.NET vă prezintă principalele declaratii ale premierului:
-Vă prezint conţinutul adresei Guvernului către CCR înregistrată azi. În 1 august 2012 MAI a transmis CCR numărul persoanelor înscrise în listele permanente. Curtea a solicitat Guvernului îndeplinirea anumitor proceduri, referindu-se în special la prevederile L370/2004 privind alegerea preşedintelui României, care spun că listele electorale permanente cuprind cetăţenii cu drept de vor şi se întocmesc pe comune, oraşe şi municipii.
-Nu am transmis liste pentru că nu sunt la noi şi nu ne-am apucat să le actualizăm, ci am solicitat date de la instituţii. De la MAI, 26.000 de persoane decedate se aflau pe liste.
-Sunt 34.000 de persoane ce ar trebui radiate din listele electorale.
-512.179 pesoane au actele de identitate expirate trebuie avute în vedere (…) Depinde dacă ei pot sau nu, conform CCR, pot fi înscrişi în listele electorale permanente. Interpretarea nu poate aparţine Guvernului, ci doar Curţii.
-Nu pot fi amendaţi pentru că nu-i găseşte nimeni. Sunt la Sibiu peste 20.000 de cetăţeni, saşi probabil, care nu mai au cărţi de identitate din anii 90 şi care acum sunt cetăţeni germani.
-Nu ştim unde sunt miile de cetăţeni moldoveni care au obţinut cetăţenie română. Sunt case cu 4 camere în care au domiciliul 3 mii de oameni ce au primit cetăţenie, dar sigur nu sunt acolo.
-De la MAE din datele centralizate până acum de la autorităţile străine şi misiunile dilpomatice sunt cetăţeni români cu drept legal de şedere în număr de 3.052.000. Dintre ei, în 17 ţări, 1.101.000 cetăţeni majori cu drept de vot şi drept legal de şedere. Există în 27 ţări 1.148.000 de persoane cu drept legal de şedere. În primele 17 ţări am primit datele cu cetăţenii majori. În celelate, sunt incluşi şi cei sub 18 ani. Alţi 482.000 cetăţeni români au drept legal de şedere în alte 44 de state, dar sunt evaluări în lipsa unor comunicări oficiale sau cu date incompete ale statelor respective. 469.000 din cei 3 milioane sunt cetăţeni români cu domiciliul în străinătate.
-Noi nu am actualizat nicio listă. Nu noi actualizăm listele, ci doar autorităţile locale.
-Am transmis respectivele date şi anexele pe baza cărora a fost redactată adresa.
-(Câţi români ar trebui să fie pe listele electorale permanente?) Nu sunt eu în măsură să spun acest lucru.
-Au fost înfiinţate cu 50 de secţii în plus în străinătate şi cele 500.000 de buletine au fost trimise pe baza estimărilor anterioare. Au votat doar 70.000. Ar fi trebuit să trimitem 3 milioane?
-Îmi doresc ca mâine CCR să ia o decizie şi să închidem toste discuţiile despre criza politică.
-Mona Pivniceru a demisionat din funcţia de judecător, acvest lucru lasă fără obiect discuţiile despre detaşarea la Guvern. Poate îndeplini fără nicio incompatibilitate funcţia de ministru al Justiţiei.
-Din 6 august, într-o atitudine greu de explicat, CSM a întârziat un răspuns. Dna Pivniceru a discutat cu membri ai CSM şi înţeleg că miercuri, după nenumpărate bătălii cu membri ai CSM foarte prezenţi în bătălii politice, dar nu şi la serviciu, este pe ordinea de zi demisia doamnei Pivniceru. Îmi exprim speranţa că miercuri vom avea îndeplinite toate procedurile, iar miercuri seara Mona Pivniceru va putea depune jurământul. Nu înţeleg amânările şi sabotajele venite chiar de la colegi ai CSM.
-Este un gest de mare curaj şi mare demnitate, iar dna Pivniceru va avea tot sprijinul meu pentru a face o reformă reală în justiţiei şi pentru a asigura independenţa ei. Poţi fi ministru când îi reprezinţi cu adevărat pe cei din breasla ta.
-Am fost şi eu procuror detaşat la Guvern un an de zile, dar în cazul doamnei Pivniceru nu s-a putut decât renunând la 20 de ani de activitate ca judecător. Fac apel la membrii CSM că tocmai ei trebuie să dea exemplu de respectare a legii.
Victor Ponta a anunţat luni că Guvernul va trimite, în cursul zilei, la Curtea Constituţională datele centralizate de MAI şi MAE referitoare la listele electorale, judecătorii urmând să se întrunească marţi pentru a lua o decizie privind validarea sau invalidarea referendumului din 29 iulie.
Ponta a precizat că Executivul va transmite CCR „exact ce ne-a cerut: numărul de persoane.”
„Sunt cifre bazate strict pe documente. Exact cum ne-a cerut Curtea. Noi vom pune la dispoziţie cifre bazate pe documente din intern şi pe cele venite din afară. În rest, Curtea va decide. Cum va stabili, ce va lua în considerare din aceste cifre, asta nu pot eu să vă spun. Pot să vă garantez faptul că toate cifrele care vor fi transmise azi către CCR nu sunt cifre nici inventate, nici calculate de noi. Sunt cifre bazate pe documente„, a spus Ponta.