Ponta: Amenzile rutiere nu se pun ca la piaţă. Ele trebuie să aibă o logică

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, la România TV, că sprijină ideea creşterii sancţiunilor pentru cei care încalcă legislaţia rutieră şi s-a arătat încrezător că Ministerul de Interne va veni cu un proiect de Cod Rutier care să ţină seama de realităţile de pe străzile României.
Filip Stan
23 sept. 2013, 20:29
Ponta: Amenzile rutiere nu se pun ca la piaţă. Ele trebuie să aibă o logică

„Ideea de a avea sancţiuni mai dure este impusă de faptul că în fiecare zi avem accidente grave pe străzile din România. Sancţiunile nu au culoare ideologică. Nu sunt liberala sau social-democrate. Mi se pare o prostie să le tratezi ideologic. Le tratezi în funcţie de realitate”, a declarat Victor Ponta.

Acesta a arătat că sancţionare mai dură a contravenienţilor va disciplina şoferii români. „Cu ideea de a avea sancţiuni mai dure, mai ales în cazuri precum condusul sub influenţa alcooluluim sunt de acord principiu şi cred că va mai disciplina şoferii din România. Amenzile nu se pun ca la piaţă: mai dă tu ceva, mai las şi eu. Ele trebuie să aibă o logică”, a afirmat şeful Guvernului.

El s-a referit indirect şi la discuţiile din PNL legate de oportunitatea şi nivelul creşterii amenzilor. „Eu cred că Ministerul de Interne va veni cu un proiect bun care să ţină seama de realităţi. Nu pe negocieri, hai să dăm mai mult sau mai puţin ca să ne voteze lumea la anul. Nu cred că se câştigă sau se pierd voturi pe treaba asta”, a comentat Ponta.

Totuşi Ponta nu a exclus posibilitatea ca unele sancţiuni din proiectul iniţial de Cod Rutier să fi fost prea dure. „Dacă-s prea mari şi nu îndreptate spre realităţi, pot fi corectate, dar lucrurile astea se fac pe considerente concrete, tehnice, nu ideologice”, a conchis Ponta.

Sancţiunile din noua legislaţie rutieră au fost modificate substanţial faţă de proiectul de act normativ iniţial, cea mai mare amendă fiind stabilită la 9.600 lei, faţă de 16.000 lei, iar suspendarea permisului, după un accident grav, urmând să vizeze o perioadă de cel mult doi ani, faţă de cinci.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a dat publicităţii, vineri, proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, în forma revizuită în urma dezbaterii publice.

Practic, forma revizuită, făcută publică la nouă zile după cea iniţială, include sancţiuni sensibil mai mici decât cele din prima variantă a proiectului.

De pildă, la articolul dedicat claselor de sancţiuni, cele prevăzute la clasa a VI-a sunt acum între 51 şi 120 de puncte de amendă, ceea ce înseamnă că un şofer va fi obligat să scoată din buzunar până la 9.600 de lei. În forma iniţială a proiectului de act normativ, cea mai severă clasă de sancţiuni era între 125 şi 200 de puncte de amendă, respectiv o sumă maximă de 16.000 de lei.

Sancţiuni mai blânde decât cele din prima formă a ordonanţei sunt şi cele de suspendare a carnetului în cazul unor accidente grave.

Cu o săptămână înainte, Crin Antonescu declara că acordă activităţii Guvernului de până în prezent nota 8, iar miniştrilor PNL nota 7, reclamând lipsa de comunicare a acestora pe politicile publice şi exemplificând prin cazul ministrului de Interne, Radu Stroe, care nu a consultat PNL în privinţa noului Cod Rutier.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Mineralul care menține sănătatea creierului. Se include ușor în dieta oamenilor și te ajută să scapi de durerea de cap
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Ai sau nu voie să te bagi în faţa maşinilor oprite la semafor? Legea spune clar, puţini şoferi ...
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Ouă ochiuri. Tehnica simplă prin care gălbenușul rămâne întreg
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Marcel Ciolacu susține că demersurile pentru pacea în Ucraina vor avea succes
MediaFlux
ANUNȚ trist despre PAPA FRANCISC! VATICANUL a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania