Ponta: Antonescu a pierdut 60 de parlamentari într-o săptămână: 19 au votat contra şi 40 au absentat

Prim-ministrul Victor Ponta a apreciat că unul dintre momentele jenante ale moţiunii iniţiate de către opoziţie a fost faptul că a fost votată de mai puţin parlamentari decât cei care au semnat-o. Conform calculelor făcute de Ponta, 60 de parlamentari au renunţat să mai susţină documentul depus de către opoziţie prin care se dorea demiterea guvernului Ponta III.
Filip Stan
26 mai 2014, 15:54
Ponta: Antonescu a pierdut 60 de parlamentari într-o săptămână: 19 au votat contra şi 40 au absentat

„231 de parlamentari au semnat moţiunea şi au votat-o doar 176. De obicei, o votează mai mulţi că-i conving şi pe alţii să voteze. Din asta reiese că 60 de parlamentari s-au răzgândit în două săptămâni după ce au depus-o. Să pierzi 60 de parlamentari în două săptămâni…”, a comentat Ponta adăugând că, din cei 60, 19 au votat împotriva moţiunii şi 40 au lipsit de la şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Preşedintele PSD nu a exclus o colaborare viitoare a majorităţii parlamentare cu cei 60 care au renunţat la a susţine moţiunea de cenzură. „Când văd că au pierdut 60 de parlamentari într-o singură săptămână, nu pot să spun că nu mă interesează să colaborez cu ei pentru proiecte importante pentru ţară”, a spus Ponta.

Invitat să comenteze decizia conducerii PNL potrivită căreia liberalii refuză orice colaborare cu PSD, Ponta a răspuns: „Există şi o rezoluţie depusă la tribunal împotriva unei colaborări cu Traian Băsescu. Se vor ţine de asta nouă cum s-au ţinut şi de asta veche”.

În ce priveşte o eventuală colaborare şi refacere a USL cu conducerea PNL ce va rezulta din viitorul Congres al acestui partid, premierul a precizat că aceasta depinde de componenţa şi orientarea acestei conduceri. „Asta înseamnă să vedem dacă va fi aleasă o conducere pro-USL şi anti-Băsescu sau una pro-Băsescu. Cu una pro-Băsescu nu avem ce discuta„, a anunţat Victor Ponta.

Pe de altă parte, social-democratul nu exclude ca PNL să-i prefere pe democrat-liberali ca parteneri de alianţă. „Sigur că o alianţă PNL-PDL, atât timp cât nu-l are pe domnul Antonescu în frunte, ne pune probleme. Dacă e cu domnul Antonescu, nu ne pune nicio problemă, pentru că nu vor vota nici alegătorii PDL. Cei de la PNL au votat şi ei 12-13% cu greu. Dacă găsesc, sigur, o altă formulă, atunci da”, a mai pesedistul.

Parlamentarii au respins, luni, cu 176 de voturi „pentru” şi 19 „împotrivă”, moţiunea de cenzură „Opriţi Guvernul Ponta 3 – Guvernul corupţiei, demagogiei şi minciunii” . Reprezentanţii PSD, UNPR, PC şi UDMR nu au participat la vot. Dezbaterile în plen au fost marcate de schimbul de replici dintre Crin Antonescu şi Victor Ponta.

Din totalul de 326 de parlamentari care şi-au anunţat prezenţa, doar 196 şi-au exprimat votul. Dintre aceştia, 176 s-au pronunţat în favoarea moţiunii de cenzură, iar 19 contra.

Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă, era nevoie ca aceasta să fie votată de 287 de parlamentari.

La începutul dezbaterilor, prim-ministrul Victor Ponta a spus că moţiunea a fost un element de campanie electorală, iar cum alegerile europarlamentare s-au încheiat este timpul ca politicienii să se întoarcă la treabă.

„Moţiunea a fost introdusă ca element de campanie electorală. Campania s-a terminat, oamenii au votat, trebuie să ne întoarcem toţi la treabă. Vă mulţumesc”, a spus Victor Ponta. Acesta a fost singura frază rostită de prim-ministru în prima sa intervenţie, ca răspuns la acuzele din moţiune.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, i-a imputat însă modul expeditiv în care Ponta a tratat moţiunea.

„Da, un prim-ministru, indiferent de conţinutul moţiunii de cenzură, conţinut de care poate lua cunoştinţă şi pe alte căi, dar din respect, simbolic, trebuie să fie de faţă când o moţiune de cenzură se citeşte şi prima oară şi a doua oară. Nu aţi fost de faţă nici prima oară, nici a doua oară, acesta nu e un lucru normal. Ostenit, şi poate un pic mai trist decât aseară, sunteţi mai obosit după campania electorală. Ăsta nu este un motiv să expediaţi un moment fundamental într-o democraţie cum este o moţiune de cenzură cu o propoziţia pe care aţi rostit-o aici”, i-a transmis Antonescu lui Ponta.

„Obligaţia dumneavoastră, nu faţă de cei care au redactat, semnat şi votat moţiunea, ci faţă de cetăţenii acestei ţări este să veniţi să-i răspundeţi cu cele mai aspre critici, cu cele mai hotărâte argumente”, a mai spus Antonescu.

Un alt set de critici a venit din partea preşedintelui Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu. „Votăm astăzi împotriva unui Guvern corupt. Votăm împotriva unui partid care câştigă voturi prin mită electorală şi turism electoral. Să ştiţi, domnule premier, că ştim cât de zdrobitoare a fost înfrângerea şi la PSD, chiar şi fără fraudă electorală”, a afirmat fostul premier.

În replică, Victor Ponta a explicat că a răspuns foarte scurt la moţiunea de cenzură deoarece a vrut, în semn de respect faţă de prestigiul Parlamentului, să încheie cât mai rapid un „episod oarecum jenant” în care ar trebui să răspundă unui candidat cu 3% în alegeri sau unui „liberal la Securitate”.

„În semn de respect faţă de Parlament, pentru prestigiul acestei instituţii, am considerat că trebuie să încheiem cât mai repede un episod oarecum jenant, în care ar trebui să răspund că e foarte greu să avem 500 milioane şomeri, observaţie venită din partea unei economiste care a lucrat la stat întotdeauna, să explic că am pierdut alegerile cu 16 mandate, iar dumneavoastră le-aţi câştigat cu 5, să răspund criticilor unui candidat la prezidenţiale care a luat 3% sau să văd mai ales momentul extrem de jenant, în care un partid istoric, respectat, este reprezentat în Parlament de către Sorin Roşca Stănescu, un adevărat liberal, un om care a fost liberal şi la Securitate, şi cu Traian Băsescu.

Domnule senator Sorin Roşca Stănescu, v-aţi ales un lider care vă reprezintă, faptul că pe cei care v-au înjurat până acum îi lăudaţi, iar pe cei pe care i-aţi lăudat până acum îi înjuraţi cred că ţine strict de partea de caracter al dumneavoastră şi al celor pe care îi susţineţi”, a spus Ponta răspunzând criticilor formulate, printre alţii, de Andreea Paul-Vass, Mihai Răzvan Ungureanu, Crin Antonescu şi Sorin Roşca Stănescu.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Tunelul în care niciun om nu va mai putea intra. 100.000 de ani este interzis accesul acolo. Unde se află și cum arată, de fapt
Capital.ro
Interzis pentru cei care au telefoane mobile. Te arestează imediat. Se dă lege
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Înlocuitorul natural pentru Ozempic. Descoperirea ce aduce fericire pentru mulți
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor i-a făcut pe toți românii să râdă: Nimic nu va mai fi la fel acum
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Bikini Auriu al lui Carrie Fisher din „Star Wars” Vândut pentru 175.000 de Dolari la Licitaţie
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!