„Din primele date, am constatat că sesizările nu se referă la probleme de incompatibilitate legate de activitatea lor în cadrul echipei guvernamentale, ci la elemente din trecut„, spune Victor Ponta.
El le-a cerut celor trei miniştri şi secretarului general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache, să demareze „toate procedurile legale permise pentru a-şi prezenta punctul de vedere în faţa instituţiei şi, dacă este cazul, pentru a contesta acuzaţiile care li se aduc”.
„Fiind prima zi a campaniei electorale, Primul-ministru considera ca astfel de situatii nu trebuie sa fie folosite politic, fiind necesar a fi lamurite rapid. Primul ministru a precizat ca, daca acuzatiile ANI se vor dovedi intemeiate, cei in cauza nu vor mai face parte din echipa guvernamentala„, se mai arată în comunicat.
Ulterior, Ponta a dat o declaraţie referitoare la demnitarii acuzaţi de ANI în care a reafirmat că aceştia îşi pierd funcţiile dacă acuzaţiile vor fi probate. Totuşi, premierul a constat că scandalul a izbucnit tocmai în prima zi a campaniei electorale. „Sunt lucruri vechi şi sunt lucruri destul de dubioase: că ar fi fost, că n-ar fi fost şef de firmă (…) E campanie electorală. Azi a început şi tot azi am primit înştiinţarea”, a declarat premierul.
Spre deosebire de miniştrii acuzaţi, Ponta s-a ferit să acuze direct ANI că demersul său are motivaţie politică. „Nu vreau să acuz de politizare fără a avea toate datele”, a mai spus premierul.
Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, ministrul Dezvoltării şi Turismului, Eduard Hellvig, şi secretarul general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache,au fost găsiţi incompatibili de către inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate sau sunt acuzaţi de abuz în serviciu şi conflict de interese.
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, nu poate justifica peste 45.000 de euro din avere, bani obţinuţi în ultimele cinci luni, astfel că Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Oficiul pentru Spălarea Banilor, dar şi Comisia de cercetare a averilor a Curţii de Apel Oradea.
La rândul său, ministrul Turismului, Eduard Raul Hellvig, a fost găsit incompatibil de către inspectorii de integritate, întrucât pe lângă funcţia ministerială a fost şi director la o firmă, angajat ca cercetător în ştiinţe politice în altă societate şi a mai încasat salariu de la o bancă de celule stem.
Secretarul general adjunct al Guvernului, Sorin Dan Mihalache, a fost găsit şi el incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate, care a constatat faptul că pe lângă funcţia din cadrul Executivului a fost şi administrator la o societate, ceea ce contravine Legii privind demnităţile publice.
Nu în ultimul rând, Agenţia Naţională de Integritate l-a reclamat la Parchetul instanţei supreme pe Liviu Pop, întrucât în calitate de ministru interimar al Educaţiei ar fi avantajat patrimonial Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, unde a fost secretar general anterior preluării portofoliului ministerial.