Noua organizare administrativă a României nu va presupune dispariţia judeţelor, ci înglobarea lor în cele opt regiuni. Cu toate acestea, actualele consilii judeţene vor transfera o parte din atribuții către noile entități: „Și Guvernul și consiliile județene vor transfera către Regiuni atribuții”, a explicat Victor Ponta.
Concret, regiunile vor fi personalități juridice și vor putea angaja credite și lua decizii. Premierul a precizat că va propune un sistem de alegere indirectă a șefului Regiunii: „Toți consilierii județeni și primarii din acea regiune se reunesc într-o sală sală și își aleg șeful”, a explicat Ponta, adăugând că: „regiunile vor avea dreptul sa acceseze fonduri europene si sa contracteze credite in mod direct”.
Cât priveşte acordul dintre USL şi UDMR şi implicaţiile acestuia având în vedere sensibila problemă a Ţinutului Secuiesc, primul-ministru a explicat că formarea unei regiuni trasate pe criterii etnice este în afara discuţiei. „Mă simt obligat de acordul cu UDMR. Nu s-a pus problema acceptarii unei regiuni bazate pe criterii etnice”, a spus Ponta.
Potrivit premierului, revizuirea Constituţiei ar trebui finalizată în cursul acestui an astfel încât la 1 ianuarie să avem o lege fundamentală care să confirme existenţa juridică a regiunilor, în vederea organizării acestora ca instrumente esenţiale ale absorbţiei fondurilor europene în exerciţiul bugetar 2014-2020 al Uniunii Europene.