„Singurul lucru cu adevărat important pe care l-a spus preşedintele Băsescu aseară este o altă declaraţie iresponsabilă: că-i îndeamnă pe români să boicoteze referendumului pentru Constituţie (…) Apelul de aseară se înscrie într-un tip de sabotaj la adresa României şi modernizării sale. Îmi pare rău că Traian Băsescu şi-a asumat rolul de a pune frână la modernizarea României”, a declarat Victor Ponta.
Ca strategie de contracarare a unui eventual asemenea apel, Ponta a spus că va invoca în campanie tocmai faptul că preşedintele Băsescu se opune revizuirii pentru a determina electoratul să se prezinte la urne. „Deja mi-am făcut sloganul: ‘Veniţi să votaţi împotriva a ce a spus Traian Băsescu’. Vă garantez că facem cvorumul”, a spus premierul.
Acesta a arătat că procesul de revizuire are obiective de o importanţă crucială pentru România precum introducerea în Constituţie a regiunilor şi „limpezirea foarte clară a raporturilor de putere între preşedinte, Guvern şi Parlament ca să nu mai avem suspendări sau recurs în fiecare zi la Curtea Constituţională”.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1TV, că dacă în Constituţia modificată nu se va respecta rezultatul referendumului din 2009 privind Parlamentul unicameral cu 300 de aleşi, atunci va cere românilor să nu meargă la referendumul de validare.
„Dacă nu se respectă, eu voi fi unul dintre cei care îi vor îndemna pe români să nu se ducă la vot”, a afirmat Băsescu la B1TV.
El a spus că altfel ar însemna ca personal să se dezică de referendumul din 2009 pe care el l-a iniţiat şi a adăugat că oricum nu crede că românii vor accepta să voteze o lege fundamentală fără Parlament unicameral cu 300 de parlamentari.
Băsescu a argumentat şi că modificarea Constituţiei trebuie să fie făcută din motive corespunzătoare, nefiind „justificată” o revizuire „doar pentru ca la Consiliul European să meargă premierul” şi să nu mai meargă preşedintele sau pentru a se introduce şi regiunea ca unitate administrativă.
Preşedintele a spus şi că nu crede că legea privind modificarea Constituţiei va trece de Curtea Constituţională fără aplicarea referendumului din 2009, deoarece Curtea va trebui să ţină cont de articolul 2 şi articolul 95 din actuala Lege fundamentală, potrivit cărora voinţa poporului este suverană, iar respectarea rezultatelor referendumului este obligatorie.
Băsescu a reiterat că proiectul de modificare a Constituţiei iniţiat de Guvernul Boc în 2010 şi pe care Preşedinţia l-a preluat şi susţinut în 2011 răspunde cerinţelor privind modernizarea şi revizuirea legii fundamentale, iar acesta ar trebui să fie punct de plecare în acest sens şi în prezent.