Premeirul Victor Ponta a scris, pe pagina sa de facebook, că „ASF a spart buboiul de coruptie si fraude de la ASTRA ASIGURARI”. după ce, în 2013 Guvernul, ASF si BNR au sesizat organele penale asupra „incredibilelor matrapazlacuri facute de Dan Adamescu.
„Doua vesti – una buna si una rea :
1. Din datele neoficiale ale ANAF rezulta ca inca de azi 26 au fost incasate la buget toate sumele prevazute pentru luna August / deci in urmatoarele 5 zile vom avea iar incasari excedentare ( chiar cu scaderea TVA la 9% la alimente si alte asemenea masuri)! Mesajul este binevenit in contextul discutiilor despre Codul Fiscal si este foarte clar : combinatia magica – taxe mai mici si mai putine si ANAF mai eficient si performant in colectare si combaterea evaziunii . Asa cred ca putem si in 2016 sa mentinem directia pozitiva pe care ne aflam azi.
2. Dupa mai multi ani ( prea multi dupa parerea mea) ASF a spart buboiul de coruptie si fraude de la ASTRA ASIGURARI / inca din 2013 Guvernul, ASF si BNR am sesizat organele penale si am informat public asupra incredibilelor matrapazlacuri facute de Dan Adamescu ( paguba este estimata la cel putin 500 milioane lei ) / dar protectia politica si mediatica pe care acesta a cumparat-o de-a lungul anilor a fost extrem de eficienta ( din banii deturnati de la asigurati 120 milioane de lei au fost folositi pentru finantarea „deontologilor” de la „Romania Libera” care si azi dau lectii de morala tuturor in timp ce incaseaza bani furati iar politicienii PDL/PNL stimulati generos au luptat cu toate armele ca sa-l protejeze pe generosul domn Adamescu, cel care si acum se plimba linistit prin strainatate si sfideaza opinia publica! ).
Vreau sa spun foarte clar ca niciun asigurat ( persoana fizica sau juridica) nu este in pericol, masurile luate de ASF In baza legislatiei acopera orice risc – dar refuz sa accept ca pt 500 milioane frauda si dupa ce a fost falimentata intentionat cea mai mare societate de asigurari din Romania vom ramane iar fara niciun vinovat!!!”, a scris Ponta pe Facebook.
CITEŞTE ŞI E oficial: Astra Asigurări intră în FALIMENT
După analizarea raportului administratorului special al Astra Asigurări, KPMG, Consiliul ASF a decis închiderea procedurii de redresare financiară a companiei şi revocarea KPMG, precum şi retragerea autorizaţiei de funcţionare a Astra, a declarat miercuri preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu. El a adăugat că altă decizie a vizat solicitarea de intrare în procedura de faliment.
„Consiliul ASF a analizat situaţia Astra Asigurări pe baza raportului administratorului special KPMG privind stadiul planului de redresare financiară. Concluziile raportului au fost că sunt întrunite toate cele trei condiţii legale care definesc starea de insolvenţă: incapacitatea de plată a datoriilor exigibile cu disponibilităţi băneşti, scăderea marjei de solvabilitate şi imposibilitatea restabilirii situaţiei financiare a societăţii de asigurare-reasigurare în cadrul procesului de redresare”, a afirmat Negriţoiu.
El a arătat că, la 30 iunie, Astra avea o marjă de solvabilitate disponibilă negativă de 871 milioane lei, un coeficient de lichiditate de 0,03% şi un necesar de capital de circa 968 milioane de lei.
„În urma analizei şi pe baza raportului, Consiliul ASF a adoptat închiderea procedurii de redresare financiară, revocarea şi încetarea atribuţiilor KPMG, retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii Astra şi constată starea de insolvenţă şi solicită intrarea în procedura de faliment”, a spus şeful ASF.
Negriţoiu a adăugat că Fondul de Garantare are capacitatea de a acoperi despăgubirile Astra.
Consiliul ASF s-a întrunit miercuri în şedinţa săptămânală, în cadrul căreia a dezbătut situaţia Astra, pe baza raportului întocmit de administratorul special al asigurătorului, KPMG, după ce procesul de majorare a capitalului companiei cu 425 milioane lei a eşuat.
Negriţoiu spunea la finele lunii mai că, în situaţia în care majorarea de capital nu se va efectua la Astra, varianta de avarie este preluarea obligaţiilor de răscumpărare de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor.
„Cu Fondul de garantare avem diverse scenarii pentru Astra, privim cel mai rău caz şi putem face faţă unei situaţii limită. Dacă avem 900 milioane lei la fondul de garantare, iar Astra ar fi în situaţie de lichidare, ar trebui probabil să cheltuim toate aceste rezerve. Dacă am fi avut mecanismul de rezoluţie, cheltuielile ar fi la jumătate. Azi, în cazul Astra, nu putem face nicio intervenţie, în afară de administrarea specială, nu putem face altceva decât lichidarea„, mai spunea şeful ASF la sfârşitul lunii aprilie.