„Eu vorbesc de o problemă de principiu, faptul ca joi la Consiliul European este pe ordinea de zi un singur subiect, subiectul programului şi al componenţei Comisiei Europene 2014-2019. Conform legii din România şi regulamentelor europene, decizia în totalitate privind comisarul european al României şi programul politic ţine de Guvern, deci preşedintele se duce într-un loc în care şi dacă nu avea toate problemele pe care le are, oricum nu putea decât dacă mă reprezenta pe mine. Eu aştept o decizie a Curţii Constituţionale de principiu, pentru viitor, care să reglementeze şi să evite în viitor orice fel de discuţie, suntem singura ţară care este reprezentată la Consiliul European de cineva care nu are nicio atribuţie în ceea ce priveşte numirea comisarului european şi programul Comisiei Europene”, a afirmat Ponta pe Aeroportul Henri Coandă, la întoarcerea din Israel.
Premierul a admis că şi el este „sentimental” la fel ca şi preşedintele când vine vorba de Republica Moldova, cu deosebirea că, faţă de preşedinte, el s-a implicat în proiecte concrete pentru această ţară
„Povestea cu sentimentalismul e în regulă, şi eu sunt sentimental faţă de Moldova, spre deosebire de domnul preşedinte Basescu, eu am şi făcut lucruri concrete, dânsul zece ani nu a făcut nimic pentru integrarea Moldovei, a vorbit”, a spus Ponta.
Prim-ministrul a sesizat, marţi, Curtea Constituţională a României (CCR) să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Preşedinte, generat de acţiunile concrete ale şefului statului prin care îşi arogă atribuţii şi competenţe care, potrivit Constituţiei, aparţin Executivului.
În sesizarea adresată CCR şeful Guvernului susţine că nu contestă dreptul preşedintelui de a reprezenta statul român la reuniunile Consiliului European, ci doar modul discreţionar, arbitrar în care acesta a ales să colaboreze cu Parlamentul şi Guvernul – chemat prin Constituţie să garanteze obligaţiile rezultate din actul aderării.
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, luni, că va participa la Consiliul European, având în vedere obligaţiile constituţionale, hotărârea CCR şi tematica, adăugând că are şi un motiv sentimental să participe la această reuniune, legat de semnarea Acordurilor Republica Moldova-UE.
‘Într-adevăr, prim-ministrul Victor Ponta mi-a solicitat mandat să participe la Consiliul European din 26-27.06. Astăzi l-am anunţat că nu îi dau mandat. Voi participa eu, având în vedere obligaţiile constituţionale, hotărârea CCR, tematica, căreia cu certitudine, datorită experienţei pe care o am în probleme europene, îi voi face faţă mult mai bine. Am avut cu dânsul o experienţă când l-am trimis la Consiliul pe energie şi n-a putut susţine Nabucco’, a declarat şeful statului, la Palatul Cotroceni.
El a subliniat că preşedintele României nu are nevoie în mod legal de mandat de la prim-ministru.