Ponta a explicat pentru cotidianul austriac că rezultatul referendumului a fost influenţat de lobby-ul pe care l-a avut preşedintele suspendat Traian Băsescu în afara graniţelor. Cu toate acestea, Ponta nu s-a arătat deranjat de criticile lansate de preşedintele Comisiei Europene.
„Într-adevăr PR-ul nostru a fost foarte slab, însă spre deosebire de Ungaria există două mari diferenţe. În primul rând, eu consider că noi am respectat Constituţia. În al doilea rând, Băsescu şi prietenii lui au făcut un PR excelent. Au înţeles că pe plan intern nu au nici o şansă, în condiţiile în care 88% dintre alegători au votat pentru debarcarea lui Băsescu. Astfel au început să facă atmosferă în străinătate şi le-a reuşit. Când spun asta nu mă refer la atitudinea domnului Barroso, care a fost una corectă şi echilibrată. M-a deranjat reacţia comisarului european Viviane Reding pe tema aderării României la Spaţiul Schengen. Acest aspect nu lezează doar Guvernul, ci şi întreaga Românie. Nu sunt dezamăgit de poziţia liderului socialiştilor europeni, Hannes Swoboda. El este un prieten al României şi al partidului meu. Declaraţiile sale le-am perceput ca pe un semnal de alarmă că trebuie să comunicăm mai bine”, a spus Victor Ponta pentru „Die Presse”, potrivit jurnalul.ro.
Premierul a adăugat că şi-ar dori ca în 2013 să fie redactat un nou proiect pentru modificarea Constituţiei, în care preşedintele să aibă un rol mai redus, care să fie limitat doar la reprezentarea ţării.
„Până la alegerile parlamentare vreau sa mă ocup doar de probleme de guvernare. Dacă în data de 9 decembrie vom primi un mandat pentru următorii patru ani, atunci vom demara agenda reformelor. 2013 este anul ideal pentru o reformă a Constituţiei. Din criza actuală am învăţat că actuala Constituţie oferă posibilităţi limitate de soluţionare a unui astfel de conflict. Cred că ar trebui să învăţăm multe din situaţia existentă în Austria. La fel ca în România, preşedintele e ales direct de populaţie. O altă similitudine este faptul că Guvernul răspunde doar în faţa Parlamentului nu şi în faţa preşedintelui. Îmi doresc un preşedinte ca în Austria, care să se limiteze la simpla reprezentare a ţării şi să lase guvernarea în sarcina Guvernului. Devine o situaţie problematică dacă preşedintele intervine în procesul de guvernare şi, din această perspectivă, Băsescu are o personalitate puternică. Tocmai de aceea anul 2013 este ideal. Mandatul lui Băsescu se încheie în 2014, astfel că reforma nu ar fi îndreptată împotriva sa. Succesorul în fotoliul prezidenţial trebuie să înţeleagă că rolul său nu este „Vreau un preşedinte care să ne reprezinte”să intervină în munca Guvernului, ci doar să reprezinte ţara şi să medieze între diferitele tabere politice. Exact cum face preşedintele Heinz Fischer în Austria”.