„Traian Băsescu să-şi vadă de treaba domniei sale şi să meargă la Bruxelles pentru a sprijini propunerea de buget făcut de către preşedintele Comisiei Europene, domnul Barroso şi de către preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, care nu este chiar ce-şi dorea România, dar este acceptabilă. Să mai lase campania din ţară (…) Aici este vorba de bugetul Uniunii Europene pentru 2014-2020 şi noi trebuie să-i plătim pensia şi Mercedesul”, a declarat Victor Ponta luni dimineaţă.
Ponta l-a avertizat pe preşedinte că este dator să servească interesele României, nu pe cele ale celor care l-au ajutat în vară să rămână preşedinte în pofida votului dat la referendum. „De ce nu m-a lăsat să merg la Bruxelles? Că are datorii acolo (…) Eu nu i-am făcut nimic preşedintelui. L-am lăsat să-şi exercite atribuţiile prevăzute de Constituţie, dar şi pe cele pe care i le-au domnul Augustin Zegrean, doamna Motoc, doamna Cojocaru”, a comentat primul-ministru.
Întrebat dacă în discuţia cu preşedintele privitoare la poziţia României la Consiliul European s-a făcut referire expresă la folosirea dreptului de veto, Ponta a spus: „Joi s-a discutat foarte clar. Sper să-şi amintească, dacă nu, să scoată stenogramele. A spus şi domnia sa că propunerea van Rompuy este inacceptabilă pentru România. Ce înseamnă inacceptabilă? Că foloseşti intrumentul prevăzut în Tratat, instrument luat în calcul şi în primăvară atunci când s-a pus problema începerii negocierilor cu Serbia. Acum ne învârtim în jurul cozii cu cuvintele?”, a spus Ponta.
Premierul a precizat că poziţia României la Consiliul European va fi definitivată în cadrul viitoarei şedinţe de Guvern. „În această perioadă, experţii noştri au fost la Cotroceni şi l-au învăţat pe preşedinte ce să spună, că habar n-avea”, a conchis Ponta.
„Aceste declarații antieuropene nu reprezintă poziția oficială a României. Președintele României, domnul Traian Băsescu, regretă în mod profund iresponsabilitatea declarațiilor unor oficiali și politicieni români, care pun interesul lor electoral și personal mai presus de interesul național. Domnul Traian Băsescu, le cere tuturor politicienilor să nu mai facă astfel de declarații iresponsabile, care vulnerabilizează poziția țării noastre în cadrul negocierilor pentru următorul exercițiu bugetar al Uniunii Europene, 2014 – 2020, și care afectează grav imaginea României în plan internațional, cu efecte, în principal, asupra grupurilor de investitori”, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.
Noul duel dintre Băsescu şi Ponta a început luni seara, după ce preşedintele a declarat că respectarea statului de drept în România este pusă sub semnul întrebării de către partenerii europeni, datorită refuzului Parlamentului de a permite procurorilor începerea urmăririi penale împotriva unor parlamentari şi lipsei de determinare a Guvernului de a pune a-şi respecta angajamentele luate în vară faţă de Comisia Europeană. În schimb, Ponta l-a acuzat pe preşedinte că aduce prejudicii statului afirmând că România nu este stat de drept. „Cum e să fii şeful unui stat şi să spui că statul acela nu mai e stat de drept când tu eşti şeful acelui stat? E un pic ridicol, trebuie să recunoaştem”, a comentat Ponta.
Joi, Ponta s-a întâlnit cu Băsescu pentru a discuta despre nivelul reprezentării României la Consiliul European şi poziţia ţării noastre în cadrul acestei reuniuni. Ponta a acceptat fără comentarii decizia preşedintelui de a merge la Bruxelles şi se declara satisfăcut în ceea ce priveşte discuţia cu Traian Băsescu.
„Propunerea prezentată de preşedintele van Rompuy ce impune scăderi la fondurile de coeziune şi pentru politica agricolă comună şi introducerea de criterii noi, nefavorabile României, este o propunere inacceptabilă şi va întâlni opoziţia fermă şi nenegociabilă a României incluzând inclusiv prin exercitarea dreptului de veto al României (…) Nu există disensiuni cu preşedintele, domnia sa m-a anunţat că, ţinând cont de situaţia europeană doreşte şi preferă să participe personale la Consiliul European”, anunţat premierul.
La numai o zi însă, normalizarea relaţiilor dintre cele două palate s-a sfârşit brusc, după ce Băsescu a dat o replică brutală susţinerii de către Ponta a exercitării dreptului de veto. „De la anunţul de ieri cu veto-ul, toatele statele contributoare s-au băgat sub birouri, sunt într-o alertă că România pune veto. Cred că sesizaţi ironia. Nu poţi să mergi în halul ăsta la Bruxelles. În opt ani n-am văzut niciun stat făcânt veto în Consiliul European atunci când nu s-a încălcat Tratatul Uniunii Europeni”, a spus şeful statului.
Băsescu nu s-a limitat aici cu sarcasmul: „Nu te poţi duce la donatori să le spui: Doamna Merkel, dacă nu-mi dai mai mulţi bani, îţi trântesc un veto de nici nu mai pleci de la Berlin”, a spus preşedintele României adăugând că dreptul de veto poate fi folosit doar atunci când este încălcat Tratatul UE sau când unui stat membru i se aplică alte criterii decât altora.”