Ponta a fost întrebat cum vede acuzaţiile preşedintelui Traian Băsescu la adresa Guvernului în ceea ce priveşte TVR.
„E chiar o tâmpenie, ca să spun foarte clar. Am mai explicat o dată şi sper că până la urmă cineva cu cap înţelege. Noi am făcut o mică modificare la legea TVR pentru a da posibilitatea ca TVR România să emită din nou în Republica Moldova. Din 2007 nu mai emite în Republica Moldova şi am semnat un acord – nu noi, televiziunea română cu televiziunea din Moldova. Ieri s-a publicat hotărârea CEDO de închidere a conflictului între România şi Moldova, iar la 1 decembrie noi am asigurat tot necesarul tehnologic şi de infrastructură pentru ca TVR să poată să emită în Moldova. Asta este schimbarea la lege, ori nu înţelege domnul preşedinte, ori pur şi simplu vă minte. În ambele situaţii e foarte grav. (…) Iar a început să prindă muşte cu moguli şi … ok, ne-a păcălit în 2009 o dată, dar chiar şi în 2014 iarăşi ne ia cu Vântu şi cu Voiculescu?”, a replicat Ponta.
Preşedintele Băsescu a declarat că face public un avertisment „că se încearcă realizarea unui monopol pe audiovizual”, care să includă şi Televiziunea Română şi că a ajuns la această concluzie urmare a două acte normative promovate de Guvern: OUG privind insolvenţa şi modificarea legii SRTV şi SRR. Şeful statului a mai susţinut că „jocul puterii nu se opreşte aici”.
„Săptămâna trecută am întors la Parlament o lege care modifica Legea 41 din 1994 care este Legea de funcţionare şi organizare a Societăţii Române de Radio şi a Societăţii Române de Televiziune. În cuprinsul acestei legi, la Art. 43, se dădeau trei soluţii pentru Radioul şi pentru Televiziunea Publică, în mod deosebit, şi aceste trei soluţii erau următoarele: SRR şi SRTV pot înfiinţa o persoană juridică de drept privat. Nimic suspect, chiar dacă ar fi putut să fie şi de drept public, să spunem. A doua variantă pentru Radioul şi Televiziunea Publică era că pot dobândi calitate de asociaţi în cadrul unei persoane juridice de drept privat deja existentă. Interesant! Se putea potrivi mănuşă unor televiziuni aflate în insolvenţă şi cu emisia oprită şi, sigur, puteau deveni şi asociaţi majoritari. Şi cel mai interesant este punctul al 3- lea al Art. 43 care spune că Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune pot achiziţiona părţi sociale sau acţiuni în cadrul unor societăţi comerciale existente. Toate acestea, în mod deosebit punctul al 2-lea şi al 3-lea mă fac să suspectez Guvernul, majoritatea parlamentară că ţinta este Televiziunea Română şi Radioul”, a adăugat el.
Potrivit preşedintelui, „este foarte clar” că situaţia economică a Radioului şi a Televiziunii Publice, dar în mod deosebit a Televiziunii Publice, este dificilă, că la Televiziunea Publică „se fac achiziţii absolut nesăbuite de mijloace de transport, sume uriaşe, în condiţiile în care Televiziunea are dificultăţi financiare deosebite”.
Preşedintele Băsescu a menţionat că de aceea a întors la Parlament acest proiect de lege.
VEZI SI:
Ponta, despre desecretizarea arhivei IC Dunărea: Nu, nu era pe ordinea de zi a CSAT