„Există un domeniu economic în care România a făcut paşi foarte mari, în care trebuie să facă şi mai mulţi paşi şi în care sprijinul companiilor americane este foarte mare, şi anume domeniul energiei. Avem creştere în agricultură, avem creştere în producţia industrială, avem creşteri de exporturi.
Toate acestea depind însă de securitatea energetică, cu atât mai mult cu cât situaţia politică din regiune, pe care o ştim cu toţii, legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, de toată această stare de instabilitate şi de încălcare a unei ordini pe care toţi o credeam stabilită în ultimii zeci de ani, toate acestea duc de fapt la cea mai mare provocare, şi anume securitatea energetică.
Citeşte şi Ponta: Dacă nu avem gaze din producţie internă, de unde le luăm? Din Rusia
Evident că România investeşte mai mult în industria de apărare, evident că decizia NATO este binevenită, dar eu cred în continuare că bătălia adevărată cu Federaţia Rusă nu va fi cu arme convenţionale, ci cu energie„, a afirmat prim-ministrul, la Palatul Parlamentului, la seminarul „Promovarea Parteneriatului Strategic Economic şi Comercial”, destinat evaluării impactului modificărilor legislative, organizat de Ambasada Statelor Unite, AmCham şi AMRO în parteneriat cu Guvernul României.
În acest context, Ponta a apreciat că, „dacă România reuşeşte să-şi asigure independenţa energetică pentru România şi pentru Republica Moldova cel puţin”, atunci obiectivele stabilite la nivel economic pot fi atinse.
La eveniment mai participă preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Dean Thompson, dar şi asistentul adjunct al secretarului de stat pentru Europa şi Asia al SUA, Hoyt Lee.