„Vreau să vă spun că vă susţin public iniţiativele, cu două condiţii. În primul rând, vreau să le prezentaţi întâi în şedinţa de Guvern, ca să nu dăm după aceea din colţ în colţ, ceilalţi miniştri, că nu ştiţi ce se întâmplă. E un dezavantaj pentru miniştrii care au anumite proiecte. În al doilea rând, să le înţeleg eu. După ce mi s-a explicat, susţin şi iniţiativa”, a spus Ponta.
El a prezentat ca exemplu iniţiativa ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, privind finanţarea spitalelor private, pe care a arătat că o susţine după ce i-a fost explicată.
„Sigur că acum este un război media «cine e cel mai liberal din ţară»… În afară de domnul Vosganian! Ideea principală este să avem un sistem de sănătate corect şi funcţional şi cred că propunerile făcute de Ministerul Sănătăţii sunt propuneri corecte, de aceea le-am sprijinit, dar e important să le comunicăm mai bine şi ca, atunci când apar obiecţiuni, să încercăm să le luăm în serios şi să le îndreptăm”, a arătat primul-ministru.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat recent că prin contractul-cadru care va intra în vigoare de la 1 martie va fi sistată finanţarea din fondurile CNAS a unităţilor spitaliceşti private şi astfel spitalele publice vor avea un buget cu aproximativ 10% mai mare.
Vicepremierul Liviu Dragnea a susţinut, luni, că măsurile prezentate de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, între care eliminarea finanţării pentru spitalele private, nu au fost discutate în Guvern, el apreciind că declaraţia acestuia a fost „neinspirată”.
Luni seara, premierul Victor Ponta a explicat că sectorul privat va beneficia în continuare de finanţarea CNAS pentru medici de familie şi asistenţă ambulatorie, ca şi pentru prim ajutor sau transport la spital în cazuri de urgenţă, dar finanţarea pentru intervenţii chirurgicale va reveni în principal unităţilor publice.