Ponta: Ceea ce s-a întâmplat în Crimeea denotă un risc grav de insecuritate în regiune

Premierul Victor Ponta a afirmat miercuri că evenimentele din Crimeea denotă existenţa unui risc grav de insecuritate în zonă şi a subliniat, în acest context, importanţa NATO.
Romania TV
02 apr. 2014, 10:35
Ponta: Ceea ce s-a întâmplat în Crimeea denotă un risc grav de insecuritate în regiune

„Este evident că ceea ce s-a întâmplat în Ucraina şi în special în Crimeea a trezit o mare parte din comunitatea europeană, din membrii NATO la o realitate pe care o credeam totuşi schimbată de foarte mult timp, aceea a faptului că există un risc grav de insecuritate în regiune, că toate conflictele pe care preferam să le uităm, fie că e vorba de Georgia, fie că e vorba de Transnistria, fie că e vorba de alte părţi ale regiunii, sunt potenţiale focare de instabilitate şi că de fapt nimic nu este absolut sigur în ceea ce priveşte securitatea regiunii. NATO este, iată, din nou, mai important decât de multe ori în ultimii ani şi este nevoie de o strategie şi de o adaptare a membrilor comunităţii transatlantice, la ceea ce s-a întâmplat şi ceea ce urmează să se întâmple în perioada imediat următoare”, a afirmat Ponta la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

Şeful Executivului a participat la conferinţa ‘Profilul României în NATO la 10 ani după integrare’, unde a subliniat necesitatea, în această perioadă, a conlucrării între UE şi SUA.

„De fiecare dată încerc să văd orice stare de pericol şi ca pe o oportunitate şi aş vrea să spun foarte pe scurt că această criză fără precedent în ultimii ani trebuie să fie folosită de noi toţi pentru a vedea ce avem de făcut în perioada imediat următoare.
În primul rând văd această criză ca pe o oportunitate pentru ca relaţiile dintre UE şi SUA să redevină un pivot fundamental al colaborării şi securităţii mondiale. În ultimii ani, SUA au concentrat mari eforturi către zona Pacificului şi a Asiei, UE a fost concentrată pe combaterea crizei financiare şi economice, iată că acum când suntem în faţa unei crize militare, diplomatice, politice. Este mai evident ca oricând ca SUA şi UE să fie mai apropiate, să ia decizii împreună, să aibă strategii comune şi responsabilităţi comune. Cred că tot ceea ce a reprezentat ca puncte de neînţelegere între SUA şi Europa vor dispărea rapid în această perioadă şi că o nouă strategie de conlucrare între cele două părţi ale Oceanului Atlantic se va dezvolta cu viteze extraordinare – mă refer la colaborare economică şi de comerţ”, a spus Ponta.

Premierul şi-a exprimat optimismul că parteneriatul pentru comerţ şi investiţii între SUA şi UE va fi un proiect care va avansa şi va căpăta contur.

„Discutam cu ministrul de Externe că faimosul parteneriat pentru comerţ şi investiţii între SUA şi UE mergea cu o viteză a melcului, deodată sunt mult mai optimist că acesta va fi un proiect care foarte rapid va avansa şi va căpăta contur. Şi cred că o colaborare economică, comercială, un spaţiu liber între UE şi SUA reprezintă o bază de prosperitate economică care se va reflecta implicit şi în capacitatea noastră de a asigura siguranţă pentru regiune, pentru Europa şi pentru ţările care nu fac încă parte din NATO şi UE. Această criză ne va readuce foarte aproape, pe europeni şi americani”, a adăugat Ponta.

El susţine că criza din regiune atrage atenţia lumii asupra ei, iar NATO şi UE trebuie să dea o perspectivă clară Moldovei, Georgiei sau Ucrainei.

„Atenţia politică a lumii a revenit asupra regiunii noastre şi aducem din nou aminte că în regiune există ţări, nu doar Ucraina, există ţări ca Republica Moldova, ca Georgia, care au avut o decizie clară de a merge spre integrare euroatlantică şi că aceste ţări au nevoie din partea NATO şi a UE de o perspectivă şi un calendar clar. Sunt absolut convins că acum, când pericolul e concret, apropiat, putem să luăm decizii politice pe care le-am amânat foarte mult timp şi să dăm o perspectivă clară Moldovei, Georgiei sau Ucrainei, o strategie clară, concretă şi pragmatică de colaborare, cooperare şi integrare cu NATO şi UE. Este o oportunitate să luăm mai repede decizii, să ne asumăm şi riscuri pe care nu ni le-am asumat pentru că este un moment foarte clar în care ţările membre NATO şi UE au obligaţia de a asigura un parcurs democratic, pro NATO şi UE pentru aceste ţări din regiune”, a mai susţinut Ponta.

De asemenea, el consideră că România trebuie să îşi reafirme rolul strategic în regiune, să îşi asume rolul de frontieră ‘într-o regiune atât de fierbinte’ şi a subliniat de ce România a decis să fie parte a sistemului de apărare antirachetă, de ce a luat decizia achiziţionării avioanelor multirol, de ce a crescut în 2013-2014 bugetul Apărării şi are intenţia de a avea în 2007 un buget de 2% din PIB pentru acest domeniu.

„Cred că România a beneficiat enorm, fundamental de pe urma integrării în aceşti 10 ani în NATO şi cred că putem să facem mai mult decât am făcut până acum”, a arătat Ponta.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Mutare neașteptată în scandalul dintre urmăritul internațional Horațiu Potra și fosta soție / Miza: averea de milioane!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Autostrada din România așteptată de milioane de români. Este cea mai scumpă construită în țara noastră
Capital.ro
Verdict clar pentru George Simion. Decizia luată de judecători
Playtech.ro
Documentul obligatoriu pentru stăpânii de câini din România. Puțini știu că riscă amenzi de 1.500 de lei
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Tarifele impuse de Trump declanșează o vânzare masivă a obligațiunilor americane. China vinde datoria SUA? Panica se extinde pe piețe
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Documente-bombă! Cum a încercat Honorius Prigoană să-și execute tatăl mort! Un singur detaliu i-a scăpat
Spynews
Când urmează să nască soția lui Adrian Velea. Prezentatorul de la Acces Direct și partenera lui vor deveni părinți de băiețel
Evz.ro
Aparatul din casă care te sărăcește. Consumă enorm
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Pensionarii primesc pensiile restante în aprilie. Casa de Pensii a anunțat județul în care seniorii primesc bani în plus
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit ieri vestea tristă. Nu se mai poate face nimic. E definitiv
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Primul sondaj care ia în considerare și votanții din diaspora. Cine ar câștiga o finală Nicușor Dan – George Simion
MediaFlux
BANI pentru PENSIONARI, înainte de Paşte. TICHETE de câte 100 - 125 de lei, cu buletinul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta și „Sistemul”: când Lupul strigă „Lupul!”