„Domnule ministru, o să vă rog să ne informaţi care este poziţia cea mai raţională şi mai corectă şi faţă de desfăşurarea examenelor de Bacalaureat, dar şi faţă de testele naţionale. Am văzut disputa legată de baremul de corectare şi o să vă rog să ne faceţi o propunere. Aici nu vorbim de propuneri în favoarea cuiva, ci de propuneri corecte, pentru că trebuie să dăm dovadă de o evaluare corectă a ceea ce se întâmplă în această perioadă„, a spus Ponta, la începutul şedinţei de miercuri a Guvernului.
EVALUARE NAŢIONALĂ 2012: Barem de corectare pentru limba şi literatura română
Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, marţi, că lucrările la proba de limba română din cadrul evaluării naţionale sunt corectate în baza baremului deja stabilit, deşi unul dintre subiecte a fost „ambiguu” şi a generat controverse.
EVALUARE NAŢIONALĂ 2012. Baremul de corectare la română NU se va revizui
Pop a mai spus, legat de subiectul respectiv, că Ministerul Educaţiei a cerut părerea mai multor specialişti, inclusiv de la Academia Română, iar „90 la sută” dintre aceştia s-ar fi pronunţat în favoarea rezolvării prevăzute în barem.
La subiectul II al probei de luni, elevii au trebuit să spună, printre altele, felul propoziţiei subordonate (atributivă, predicatică sau subiectivă) din fraza „Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii”.
Această cerinţă a împărţit elevii şi părinţii în două tabere, unii susţinând că răspunsul corect este subiectivă, iar ceilalţi, predicativă.
SUBIECTE EVALUARE NAŢIONALĂ 2012: Cele mai dificile din ultimii 12 ani, nu este uşor să se ia nota 5
Mai mulţi părinţi s-au adunat, marţi dimineaţă, în faţa Ministerului Educaţiei, nemulţumiţi de această cerinţă de la proba de limba română a evaluării naţionale.
Părinţii susţineau că propoziţia era subordonată predicativă, şi nu subiectivă, cum este trecută în barem, şi cereau reanalizarea subiectulul.
Mulţi părinţi au semnat şi o petiţie legată de această controversă şi de depunctarea elevilor care au răspuns că propoziţia este predicativă.
Federaţia Asociaţiilor de Părinţi afirmă însă că baremul probei de limba română a evaluării naţionale a fost corect stabilit şi că nu susţine petiţia online cu privire la subiectul care a generat controverse.