„În general, politicienii vorbesc foarte mult despre justiţie, şi cei care sunt de profesie, şi cei care nu sunt de profesie. Astăzi, de dimineaţa, am fost un pic invidios şi mi-am propus să particip şi eu la următoarea reuniune a Uniunii comandanţilor de navă. E concurenţa asta, chiar şi când e coabitare, şi întotodeauna e ca la tango, fiecare face un pas, îl urmează şi celălalt”, a spus Ponta.
El a adăugat însă, imediat după această remarcă, faptul că este important ca la Congresul Avocaţilor să fie invitaţi atât şeful statului, cât şi primul-ministru, deoarece când se vorbeşte de justiţie sunt întrebaţi „oameni de la Bruxelles”, chiar dacă justiţia de la Bruxelles „nu prea seamănă” cu cea de la Bucureşti, Iaşi sau Cluj, şi reprezentanţi ai CSM, „unde lucrurile nu sunt din interior la fel de clare ca din exterior”, dar nu sunt întrebaţi şi avocaţii, singura categorie implicată în absolut toate fazele judiciare.
După ce a preluat şi mandatul de ministru interimar al Justiţiei, Ponta s-a autodefinit drept „oferta doi în unu”.
„Unerori suportaţi reproşurile, aroganţa şi această mentalitate trebuie schimbată. O să fie o perioadă scurtă nu apuc să schimb chiar toate lucrurile„, le-a spus Ponta avocaţilor.
Premierul a mai afirmat că Uniunea Naţională a Barourilor trebuie să fie o parte integrantă a tuturor dezbaterilor şi deciziilor privind reforma justiţiei şi a propus un parteneriat în acest sens.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, în cadrul Congresului Avocaţilor, desfăşurat la Bucureşti, că numirea şefilor de Parchete nu este o chestiune care să se negocieze, ea fiind una prin care decidenţii politici să îşi asume numirile făcute.
Băsescu a răspuns astfel afirmaţiei de joi a premierului Victor Ponta care a spus că propunerile pe care le va face pentru şefia Parchetului General şi a DNA le va discuta şi cu şeful statului, asfel încât acesta să nu le respingă.
Pe de altă parte, şeful statului a afirmat că încă mai sunt politicieni care încearcă să negocieze cu el rezolvarea într-un sens sau altul a unor dosare în justiţie.
„Dacă avem o restanţă în evoluţia mentalităţilor cuiva, este la politicieni. Ei încă mai cred că justiţia se face cu influenţă, că se rezolvă dosare cu influenţă , că aranjează decizii ale judecătorilor cu influenţă. V-o spune un om ce trăieşte pe pielea această intenţie de trafic de influenţă chiar în discuţiile cu preşedintele ale unor politicieni: ‘Aş vrea să aranjăm dosarul cutare’. Mă uit cu jenă şi cu un sentiment pe care n-aş vrea să-l exprim în cuvinte pentru că sunt politicieni care n-au înţeles nimic din ultimii 10-15 ani de când încercăm reforma justiţiei în România”, a apreciat Traian Băsescu.