‘Din punctul de vedere al Guvernului României, o adevărată colaborare, o adevărată dezvoltare şi solidaritate între diversele regiuni ale Europei şi în mod special între regiunile care se înscriu în ceea ce numim regiunea Mării Negre este un obiectiv extrem de important şi ca orice fel de sprijin, orice fel de colaborare între nivelul guvernamental şi nivelul regiunilor este, din punctul meu de vedere, ca şef de guvern, un avantaj pentru locuitorii acestor regiuni’, a afirmat premierul în deschiderea celei de-a V-a ediţii a Summitului Mării Negre.
Premierul a subliniat că regiunea Mării Negre este tulburată de schimbări majore.
‘Doar în urmă cu un an, foarte puţini şi-ar fi imaginat că în octombrie 2014 vom avea un nou conflict în această regiune, vom avea schimbări de graniţe, lucru care nu s-a mai întâmplat de 25 de ani şi speram să nu se întâmple, vom avea încălcări ale dreptului internaţional şi ameninţări grave la adresa securităţii şi dezvoltării acestor regiuni. Cu atât mai mult, în faţa acestor provocări, consider că o colaborare şi un dialog pe toate planurile, şi cel guvernamental şi cel regional, este în interesul cetăţenilor pe care dumneavoastră şi noi îi reprezentăm’, a apreciat Ponta.
Şeful Executivului a menţionat că în cursul vizitelor efectuate în acest an la Tbilisi, Ankara, Sofia, Chişinău şi Kiev a avut ocazia să exprime dorinţa şi interesul României de a dezvolta o adevărată colaborare regională între guvernele, ţările şi toate structurile din jurul Mării Negre.
‘Cred că România trebuie să joace un rol extrem de important, un rol de stabilitate, un rol de echilibru şi cred că respectarea drepturilor tuturor ţărilor din jurul Mării Negre este cheia spre un viitor comun şi o dezvoltare pentru cetăţenii pe care dumneavoastră îi reprezentaţi’, a mai spus Victor Ponta.
La deschiderea celei de-a V-a ediţii a Summitului Mării Negre, organizată de Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România şi Adunarea Regiunilor Europene şi moderată de Marian Oprişan, preşedintele UNCJR, şi preşedintele ARE, Hande Ozsan Bozatli, a participat şi ministrul român de Externe, Titus Corlăţean.
Temele de discuţie abordate sunt legate de contextul politic tensionat din regiune, dar şi de impactul Tratatului de asociere a Uniunii Europene cu Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.