Ponta a declarat, într-o conferinţă de presă, răspunzând unei întrebări adresate de jurnalişti, că nu are nicio speranţă că magistraţii Curţii Constituţionale vor soluţiona favorabil sesizarea depusă de USL privind comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale, deoarece această instituţie a devenit „a treia cameră a Parlamentului”, transmite Mediafax.
„Curtea Constituţională, din păcate, în formula actuală, a devenit o a treia cameră a Parlamentului. Se votează de fiecare dată pe criteriu politic, ceea ce e greşit. Motiv pentru care, între legile prioritare pe care USL le va propune, va fi şi aceea de schimbare a modului de selectare a membrilor Curţii Constituţionale”, a spus Ponta.
El a adăugat că, din această cauză, USL va propune, după eventuala câştigare a alegerilor, ca la Curtea Constituţională să poată fi promovate doar persoane care îndeplinesc condiţiile de vechime în magistratură şi au „premisa” unei independenţe politice.
„Propunerea noastră e ca la Curtea Constituţională să nu mai poată fi numite persoane din afara sistemului judiciar: prietenul meu, avocatul domnului Băsescu, colegul de şcoală al domnului Boc şi aşa mai departe. Să poată fi numiţi numai judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care au şi îndeplinesc deja şi condiţiile de vechime în magistratură şi care au măcar această premisă a independenţei politice prin natura meseriei pe care o au”, a mai spus Ponta.
El a afirmat că va cita din preşedintele Traian Băsescu spunând că în acest moment membrii Curţii Constiuţionale sunt „nişte penibili”, menţionând că nu îşi va permite niciodată să folosească un asemenea termen la adresa membrilor acestei instituţii.
„Din păcate, în momentul actual, membrii Curţii Constituţionale a României, după cum aţi văzut şi dumneavostră, ca să citez din Traian Băsescu… «Sunt nişte penibili». Eu nu o să folosesc niciodată un asemenea termen la adresa unui magistrat, doar am citat din Traian Băsescu”, a conchis Ponta.
USL anunţa, în decembrie anul trecut, că va sesiza Curtea Constituţională cu privire la Legea privind comasarea alegerilor, după respingerea moţiunii de cenzură depuse după asumarea răspunderii Guvernului pe acest act normativ, reprezentanţii Uniunii menţionând că cer CC „o atitudine de respect faţă de lege şi democraţie”.
În sesizarea adresată CC, USL solicită să se constate „neconstituţionalitatea prevederilor Legii privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale şi a alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat din anul 2012, precum şi pentru modificarea şi completarea Titlului I al Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali”.