Ponta: Cvorumul la referendum ar putea fi redus la o treime sau un sfert din electorat

Preşedintele PSD Victor Ponta a afirmat, luni, că este necesară o nouă lege a referendumului care să stabilească un cvorum minim necesar validării pentru toate tipurile de plebiscit, variantele luate în calcul de către USL fiind o treime sau un sfert din numărul alegătorilor.
Iulian Tudor
04 mart. 2013, 13:02
Ponta: Cvorumul la referendum ar putea fi redus la o treime sau un sfert din electorat

Este necesar un proiect de lege privind referendumul care să stabilească un sistem unic referitoar la toate tipurile de referendum , exact după cum a spus şi Curtea Constituţională şi pentru a avea pe viitor posibilitatea reală ca pe viitor, fie că vorbim de modificarea Constituţiei sau alte referendumuri – nu vrea să mă refer la obsesia naţională, suspendarea preşedintelui, un referendum să aibă şansa de a fi validat„, a spus Victor Ponta, la finalul şedinţei de luni a conducerii USL.

Sunt luate în calcul variante folosite în alte ţări europene în care un referendum este validat dacă un sfert sau o treime din populaţie răspunde afirmativ la întrebarea pusă prin plebiscit.

„Trebuie făcut un cvorum de validare pe un standard european, dar care să ne permită practic să avem şansa de a face acel cvorum. În momentul în care astăzi – e o realitate – trei milioane de români sunt în afara graniţelor ţării, iar ei sunt oricum incluşi în cvorum, că aşa a spus Curtea Constituţională (…) E în regulă, respectăm ce a spus CC, dar nu o să facem niciodată 50% plus unu pentru nimic şi atunci putem să mergem pe alte modele europene, fie că e vorba de o treime, fie că e vorba de minim 25% din populaţie să spună «da» pentru a fi validat”, a explicat Ponta.

Preşedintele suspendat poate fi demis cu jumătate plus unu din voturile alegătorilor care vin la urne. Condiţia este ca la referendum să se prezinte 50% plus 1 din românii cu drept de vot pentru ca referendumul să fie validat. Asta au decis pe 10 iulie judecătorii CCR care au declarat constituţională legea iniţiată de USL prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat marţi că Legea pentru modificarea art.10 din Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Judecătorii au analizat în acest sens contestaţia depusă de un număr de 71 de deputaţi PDL privind neconstituţionalitatea legii iniţiate de USL şi adoptate de Parlament, în luna iunie.

Legea instituia demiterea preşedintelui la referendum prin votul majorităţii celor prezenţi la urne.

Judecătorii CCR au decis că Legea referendumului este  constituţională, iar argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Spynews
Românii s-au bătut crunt cu polițiștii din Leeds! Au răsturnat și incendiat mașini: „Să vină mascații de la București” | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Ce e bine să mănânci de Sfântul Ilie ca să ai noroc tot restul anului. Cele două alimente care atrag prosperitatea în viața ta
Capital.ro
N-ai voie dacă nu prezinți BULETIN. S-a dat azi lege obligatorie în România. Amendă 30.000 lei
Playtech.ro
Ce pățesc tot mai mulți români pe plajele din Grecia. Țeapa de care se plâng: Așa se asigură că stai acolo și consumi cât mai mult
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
Au fost găsite noi fragmente osoase în Vaslui. Și acestea ar purta „semnătura” Narcisei și a lui Zoro
Spynews
30 de elevi din Coreea de Nord, uciși pentru că s-au uitat la seriale sud-coreene. Au fost împușcați în văzul tuturor
Evz.ro
Adevărul din spatele palmelor. De ce l-a lovit Prodanca pe Alexa
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se ADÂNCEȘTE! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
A devenit interzis în România. Nu mai poți urmări la TV. Iohannis a dat lege
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Eurovision 2025 va avea loc fie la Basel, fie la Geneva
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'