„Este necesar un proiect de lege privind referendumul care să stabilească un sistem unic referitoar la toate tipurile de referendum , exact după cum a spus şi Curtea Constituţională şi pentru a avea pe viitor posibilitatea reală ca pe viitor, fie că vorbim de modificarea Constituţiei sau alte referendumuri – nu vrea să mă refer la obsesia naţională, suspendarea preşedintelui, un referendum să aibă şansa de a fi validat„, a spus Victor Ponta, la finalul şedinţei de luni a conducerii USL.
Sunt luate în calcul variante folosite în alte ţări europene în care un referendum este validat dacă un sfert sau o treime din populaţie răspunde afirmativ la întrebarea pusă prin plebiscit.
„Trebuie făcut un cvorum de validare pe un standard european, dar care să ne permită practic să avem şansa de a face acel cvorum. În momentul în care astăzi – e o realitate – trei milioane de români sunt în afara graniţelor ţării, iar ei sunt oricum incluşi în cvorum, că aşa a spus Curtea Constituţională (…) E în regulă, respectăm ce a spus CC, dar nu o să facem niciodată 50% plus unu pentru nimic şi atunci putem să mergem pe alte modele europene, fie că e vorba de o treime, fie că e vorba de minim 25% din populaţie să spună «da» pentru a fi validat”, a explicat Ponta.
Preşedintele suspendat poate fi demis cu jumătate plus unu din voturile alegătorilor care vin la urne. Condiţia este ca la referendum să se prezinte 50% plus 1 din românii cu drept de vot pentru ca referendumul să fie validat. Asta au decis pe 10 iulie judecătorii CCR care au declarat constituţională legea iniţiată de USL prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului.
În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat marţi că Legea pentru modificarea art.10 din Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.
Judecătorii au analizat în acest sens contestaţia depusă de un număr de 71 de deputaţi PDL privind neconstituţionalitatea legii iniţiate de USL şi adoptate de Parlament, în luna iunie.
Legea instituia demiterea preşedintelui la referendum prin votul majorităţii celor prezenţi la urne.
Judecătorii CCR au decis că Legea referendumului este constituţională, iar argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Decizia este definitivă şi general obligatorie.