Victor Ponta a menţionat acuzaţiile legate de comunism aduse PSD drept unul dintre motivele eşecului la alegerile prezidenţiale. „Nu contează că eu la 42 de ani sunt comunist sau nu, contează cum ne văd oamenii sau o parte din alegători şi evident trebuie să găsim o soluţie pentru a arătat foate clar ruperea de trecut şi capacitatea noastră de a fi un partid european în tot ceea ce facem„, a declarat Victor Ponta.
În al doilea rând, preşedintele PSD a invocat corupţia. „Evident că am plătit un preţ important, în special la alegerile prezidenţiale din imaginea creată că protejăm persoanele corupte şi PSD va avea un viitor politic în măsura în care prin acţiunile noastre vom arăta foarte clar că nimeni nu este protejat de acuzaţiile de corupţie, că nimeni nu poate fi mai presus de lege şi că această schimbare se poate face în urma sancţiunii primite de la alegători şi că trăim într-o societate în care se schimbă, care are alte pretenţii şi care nu acceptă jumătăţi de măsură. Sunt lucruri pe care trebuie să le facă colegii mei, fie că vorbim de Parlament, de administraţie locală sau de miniştri. Cu persevernţă şi cu convingere, aceasta va fi o altă schimbare radicală”, a apreciat Ponta.
Potrivit acestuia, percepţia publică poate fi schimbată prin poziţii ale partidului care nu lasă loc de intepretare în chestiunea combaterii corupţiei. „Vor fi momente punctuale în care orice fel de ezitare sau credinţa noastră că lucrurile sunt de la sine înţelese trebuie schimbată. Ieri s-a reactivat imediat tema amnistiei şi graţierii. Să fie foarte clar: iniţiativa domnului Păun nu ne aparţine şi nu o susţinem. Nu cred că s-a schimbat ceva într-o săptămână, când Parlamentul s-a pronunţat foarte clar. Dar trebuie să fim mult mai clari în exprimare”, a precizat Victor Ponta.
Al treia vulnerabilitate de imagine a PSD a fost identificată în ceea ce-i privşte pe aşa numiţii baroni locali. „Imaginea de partid al baronilor locali este un lucru pe care, dacă nu îl schimbăm, poate vom putea câştiga alegeri locale sau parlamentare în 2016, dar niciodată alegeri prezidenţiale. Asta înseamnă un echilibru mult mai clar, între ceea ce înseamnă aleşii locali şi aşteptările populaţiei”, a spus pesedistul.
Pentru remedierea acestor vulnerabilităţi, Ponta crede că este nevoie de mai mult decât înlocuirea unor persoane cu atele. „Ăsta e un lucru pe care l-am făcut eu în 2010, dacă vă uitaţi la preşedinţii de organizaţii judeţene sau la miniştri şi tot n-am scăpat, tot comunişti suntem. Şi eu şi miniştrii de 30 şi ceva de ani. Tot conduşi de baroni, tot apărători ai corupţilor, deşi a rezultat că pe corupţii de la PDL noi îi apărăm. Trebuie o schimbare mult mai importantă decât o simplă schimbare de oameni, trebuie o schimbare de atitudine, prin acţiuni concrete şi consecvente„, a conchis liderul social-democraţilor.