„Roşia Montană este un proiect foarte important ca simbol, nu în primul rând din punct de vedere economic, deoarece am promovat noua politică ce implică dezvoltarea României, iar aceasta înseamnă că trebuie să profităm de resursele noastre naturale, bineînţeles, păstrând şi respectând toate standardele de mediu. Iar dacă (n.r. – standardele de mediu) sunt respectate, ar trebui să fim în favoarea explorării şi să profităm de resursele noastre naturale. În al doilea rând, este o dezbatere politică, dar şi de mentalitate a societăţii despre investitori străini, despre deschiderea faţă de investitorii privaţi, de aceea cred, continui să spun că, pentru România, dacă Parlamentul va decide să nu se facă acest proiect, nu va fi o mare chestiune. Dar dacă România transmite mesajul că suntem împotriva investitorilor, împotriva investitorilor străini, împotriva folosirii potenţialului nostru, aceasta va fi o catastrofă pentru România. De aceea îmi doresc atât de mult să avem dezbaterea şi să explicăm investitorilor, din afara României sau români, că atât timp cât sunt oneşti şi produc un profit onest şi împart profitul cu societatea, este în regulă”, a afirmat premierul Victor Ponta, potrivit unei precizări a Executivului.
În context el a reamintit despre „conflictele” dintre Guvern şi Rompetrol, dar şi de cel dintre statul român şi Ford, susţinând că lipsa „de curaj” a guvernărilor anterioare în ceea ce priveşte proiectele controversate a fost o greşeală.
„România şi Guvernul meu au curajul să pună pe masă toate proiectele controversate. (…) Trebuie să încercăm să rezolvăm conflictul între Guvernul român şi un important investitor, Rompetrol (KazMunaiGaz), care a fost amânat din 2005. Aşadar, timp de opt ani, niciun guvern nu a avut curajul să-l rezolve. Am rezolvat un important litigiu între Guvernul român şi OMV Petrom, care a fost amânat din 2004. Încercăm acum să rezolvăm controversa între România şi compania Ford, care este amânată din 2007. Şi rezolvăm asta. Roşia Montană este, de asemenea, din 1999, dacă vă puteţi imagina. Aşadar, lipsa de curaj a guvernelor române, nu al celui condus de mine, a precedentelor, de a se ocupa de proiectele controversate, cred că a fost o greşeală. Acum avem o prioritate uriaşă, acum avem legitimitatea oferită de vot, trebuie să punem proiectele pe masă. Pe majoritatea dintre ele ar trebui să le facem. Dacă există unul care, prin argumente de mediu, nu va fi făcut, cel puţin trebuie să explicăm că nu suntem împotriva proiectelor. Am putea fi foarte atenţi cu mediul, este absolut în regulă, dar nu suntem împotrivă. Suntem o ţară deschisă pentru investitori”, a mai spus Victor Ponta.