„Este revoltător ca la 24 de ani după Revoluţie să afle presa despre pensiile torţionarilor. Ce a făcut Parchetul General, care a luat toate dosarele şi a promis să le examineze este un lucru foarte bun. În măsura în care pe baza unor constatări ale Parchetului pot acţiona legislativ prin ordonanţă de urgenţă – poate marii anticomunişti de la televizor făceau o lege – pentru tăierea pensiilor unor astfel de oameni, o să o fac”, a declarat Ponta.
Totodată, Ponta s-a arătat nemulţumit de faptul că foştii deţinuţi politici beneficiază de o indemnizaţie foarte redusă. „Sunt de acord că este ruşinos ca un deţinut politic să aibă o indemnizaţie de 600 de lei. Şi cu atât mai ruşinos mi se pare ca cei care au făcut atâta caz de anticomunism să încurajeze – şi domnul Băsescu a fost securist, probabil de-asta simpatizează cu oameni ca Vişinescu„, a conchis premierul.
Citeşte şi Ponta: Avem un preşedinte neserios, care minte şi face circ prin ţară pe banii românilor
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitând Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, dosarul având ca obiect denunţul formulat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului împotriva torţionarului Alexandru Vişinescu.
Anterior, în cursul zilei de 7 iulie, Parchetul Militar şi-a declinat competenţa de a judeca faptele lui Alexandru Vişinescu, pe motiv că faptele s-au prescris.
„În ceea ce priveşte încadrarea juridică a faptelor şi eventuala incidenţă a normelor privind prescripţia, acestea pot fi analizate numai după efectuarea de cercetări în cauză”, au precizează reprezentanţii Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, citaţi de România TV.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a solicitat, pe 30 iulie, Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti începerea urmării penale împotriva lui Alexandru Vişinescu, pentru omor deosebit de grav. Preşedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru, îşi motiva astfel cererea: „Practic, toţi deţinuţii politici închişi în timpul regimului comunist la Râmnicu Sărat au fost torturaţi fizic şi psihic ca urmare a deciziilor luate de comandantul penitenciarului.
Toate dovezile noastre, fie că este vorba despre mărturiile foştilor deţinuţi politici, de amănuntele oferite de către foştii subalterni sau de documentele din arhive, arată că Alexandru Vişinescu este responsabil din punct de vedere penal pentru decesele înregistrate la Râmnicu Sărat în timpul mandatului său”.
Alexandru Vişinescu a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat în perioada 1956 – 1963.