Primul-ministru a afirmat că se ştia dinainte că Dan Diaconescu nu are suficienţi bani pentru a-şi permite o asemenea achiziţie.
„Ceea ce ştiam cu toţii, că nu are niciun leu şi nici cea mai mică intenţia de a salva combinatul, s-a confirmat (…) Salvatorul providenţial şi-a bătut joc de ei (n.red. – de angajaţii Oltchim). Domnul Dan Diaconescu a găsit pretexte, de fapt, nu a avut bani niciodată. Nu are banii respectivi. De astăzi, circul trebuie să înceteze, de astăzi luăm actul de faptul că cineva şi-a bătut joc de oamenii de la Oltchim, că altcineva, Videanu şi ai lui l-au băgat în faţă pe Diaconescu, sperând să-şi acopere fraudele de acolo şi că, de astăzi începând, vom lua măsuri, vom transmite către Parchet, Parchetul să se ocupe de lucrurile astea. De asemenea, venim cu planul pentru următoarele 6 luni astfel încât să salvăm combinatul. (…) Noi ne-am obligat să facem privatizare în septembrie. Faptul că a EŞUAT nu e treaba noastră„, a spus Ponta.
Premierul a anunţat că privatizarea Oltchim va fi reluată anul viitor după ce se va constata că aşa-zisul câştigător nu a avut nici bani, nici intenţia de a deveni acţionar majoritar.
„După ce se epuizează cât mai rapid procedurile şi constatăm că aşa-zisul câştigător nu a avut nici banii, nici intenţia de a deveni acţionar şi de a se comporta ca proprietar majoritar la Oltchim, împreună cu Ministerul Economiei vom aproba în Guvern măsurile prin care combinatul să intre într-o procedură specială prin care să repornim activitatea, să salvăm locurile de muncă şi în cel mai scurt timp să găsim un investitor serios„, a a anunţat premierul.
Şeful Executivului a arătat că o nouă licitaţie pentru Oltchim s-ar putea organiza în 2013. „Problema este de a îndepărta acest roi de profitori şi de a salva Oltchim ca societate comercială şi de a pregăti, probabil la începutul anului viitor, o privatizare de succes, cu o companie care să ţină combinatul în funcţie„, a afirmat primul-ministru.
În ceea ce priveşte sancţiunile pe care le riscă Diaconescu, Ponta a spus că acestea ar putea fi atât civile, cât şi penale. „Există răspundere civilă şi răspundere penală. Nu eu o stabilesc, o vor stabili instituţiile statului”, a spus Ponta.
Acesta a reluat acuzaţiile potrivit cărora Adriean Videanu şi Dan Diaconescu s-au înţeles să încerce să acopere fraudele de la Oltchim comise în timpul guvernării PDL. Despre fostul ministru al Economiei, Ponta a spus că „încearcă să-şi acopere urmele”.
Şeful Guvernului a adăugat că „instituţiile statului român au fost de mai multe ori informate” despre fraudele de acolo, însă nu ştie dacă procurorii au început vreo acţiune în acest sens.
Potrivit lui Ponta, compania rusă TISE rămâne interesată de Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), deşi s-a retras în ultimul moment din licitaţia pentru preluarea combinatului.
„A existat o mare companie din Rusia, compania TISE. Acesta s-a retras în ultmiul moment – avem scrisoarea de la ei – probabil nedorind să intre în acest joc şi politic declanşat de domnul Diaconescu (Dan Diaconescu, câştigătorul licitaţiei, n.r.). Dar această companie, în scrisoarea pe care ne-a adresat-o, ne-a spus foarte clar că în acest moment nu mai vrea să participe, dar rămâne interesată”, a spus Ponta.
El a precizat că TISE poate asiga funcţionarea Oltchim în viitor.
„Nu sunt multe companii care pot să facă lucrul ăsta. Aici vorbim de sute de milioane de euro care trebuie investiţi pentru că avem acordul cu OMV, de vânzare către viitorul acţionar al Oltchimului, de vânzare a Arpechimului, însă şi acolo e vorba de foarte mulţi bani. Deci e vorba de o operaţiune foarte serioasă”, a spus Ponta.
Producătorul rus de energie electrică TISE (Technologies, Investments, Services, Energy), cu capital majoritar de stat, a fost înfiinţat la Moscova în 2003, având ca acţionari companiile Tehnopromexport, Zarubejneft si Zarubejneftegaz, ultima subsidiară a Gazprom.