Ponta a dat citire punctelor principale la care se referă acodul.
„Acordul prevede principii şi valori comune, orientarea strategică a României, apartenenţa la NATO şi la UE, securitatea României, independenţa Justiţiei, asigurarea funcţionalităţii instituţiillor, priorităţi de apărare, orientarea în direcţia aprofundării integrării în cadrul construcţiei europene, coeziunea mesajului extern, spaţii, evitarea confruntărilor publice, absorbţia fondurilor europene, politică externă, securitate, spaţii de cooperare şi, probabil pentru dumneavoastră va fi mai interesantă o anumită parte care vorbeşte de conduita publică a celor doi semnatari – preşedinte şi primul-ministru, apropos de modul de adresare şi respecarea funcţiilor”, a spus Ponta.
El a precizat că este vorba despre un acord care, practic, preia prevederi constituţionale şi prevederi de bună funcţionare a instituţiilor statului.
Ponta a spus că informaţiile apărute în presă referitor la acest acord au fost furnizate de PDL, şi nu de către participanţii la întrevederea de la Cotroceni.
„Marele mister s-a elucidat, inclusiv pentru mine s-a elucidat de unde erau informaţiile, nu sunt de la niciunul dintre cei patru participanţi. (…) Acordul de colaborare instituţională, cel reprezentat azi pe surse de către domnul senator Sorin Roşca Stănescu, nu e acordul final. Faptul că a apărut ciorna m-a lămurit de unde este. Apreciez informaţiile pe care colegi de-ai noştri le au direct de la PDL. Aşa se întâmplă”, a spus Ponta.
El a precizat că desemnarea sa ca premier nu a fost condiţionată de semnarea acestui acord.
„A fost o discuţie şi un acord prin care cei care ne cunsosc mai puţin, şi anume liderii europeni, să aibă garanţia că nu mai vorbeşte nimeni nici de lovituri de stat, nici de lucruri care în această vară au fost prezente”, a spus Ponta.