Ponta, despre angajarea lui Funeriu la Cotroceni: Să se aplice legea

Victor Ponta a declarat luni că autorităţile trebuie să aplice legea în cazul scandalului izbucnit în legătură cu faptul că fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, nu şi-a echivalat studiile pentru a ocupa funcţia de consilier prezidenţial.
Romania TV
25 iun. 2012, 09:23
Ponta, despre angajarea lui Funeriu la Cotroceni: Să se aplice legea

„Să se aplice legea”, a comentat premierul răspunzând unei întrebări a presei pe tema studiilor lui Funeriu.

Ponta susţine că nu cunoaşte detaliile legate de acest subiect. „Nu ştiu la ce vă referiţi, dar fiecare ministru îşi face datoria şi aplică legile”, a mai spus primul-ministru.

Ministrul Interimar al Educaţiei, Liviu Pop, cere o anchetă în cazul consilierului prezidenţial, Daniel Funeriu, în legătură cu angajarea acestuia la Administraţia Prezidenţială, având în vedere că nu are o diplomă de bacalaureat echivalată în România şi nici studiile superioare echivalate.

„Am solicitat Inspecţiei Muncii să verifice Administraţia Prezidenţială pentru a vedea cum este încadrat consilierul prezidenţial pe probleme de educaţie pentru că am descoperit că din punct de vedere al studiilor medii, nu are diplomă de bacalaureat, iar din punct de vedere al studiilor superioare, nu am găsit în arhiva Ministerului niciun document care să arate echivalarea studiilor”, a declarat, luni, ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop.

Întrebat dacă Daniel Funeriu nu ar fi avut nevoie de aceste documente şi în calitate de ministru al Educaţiei, Liviu Pop a răspuns: „În calitate de demnitar, nu ar fi avut nevoie de echivalarea acestor studii”.

Liviu Pop a explicat că a luat la cunoştinţă problemele încă de săptămâna trecută, dar că abia acum s-a demarat procedura de anchetă împotriva lui Daniel Funeriu. Dacă se va dovedi că e adevărat, ministrul spune că se va depune plângere penală împotriva fostului ministru.

Ministrul a mai spus că în arhiva Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nu au fost găsite mai multe ordine de ministru, între care şi unul din 2010, privind echivalarea unei diplome de doctorat a unui profesor, în cazul căruia se fac verificări.

Inspectorul general de stat de la Inspecţia Muncii, Dantes Nicolae Bratu, a declarat, luni, că nu s-a primit nicio sesizare privind verificarea unui consilier prezidenţial, precizând că dacă va exista o astfel de solicitare, se vor face verificări doar dacă intră în competenţa IM.

Dantes Nicolae Bratu a spus că instituţia pe care o conduce poate face verificări doar dacă un angajat are contract individual de muncă, în cazul Administraţiei Prezidenţiale urmând a se stabili dacă Daniel Funeriu este angajat în acest fel sau este funcţionar public.

Bratu a precizat că dacă un consilierul prezidenţial este încadrat ca şi funcţionar public, atunci verificarea trebuie făcută de către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.

Inspectorul general de stat a mai spus că dacă la Inspecţia Muncii va primi o sesizare în acest sens şi dacă va ţine de competenţa instituţiei, atunci vor fi făcute verificări.

Daniel Funeriu a obţinut bacalaureatul în anul 1989, la Lycée International des Pontonniers, din Strasbourg, Franţa, după parcurgerea a 11 clase la Liceul de Filologie-Istorie din Timişoara, secţia de chimie-biologie, şi a clasei a XII-a la Lycée International des Pontonniers, potrivit Ministerului Educaţiei, citat de Mediafax.

Pe perioada liceului, Daniel Funeriu a obţinut mai multe premii naţionale şi internaţionale la olimpiadele de chimie, precum şi premiul II la olimpiada de chimie din Franţa, în anul 1989. În anul 1995, a obţinut, ca şef de promoţie, masterul în chimie organică şi supramoleculară la Universitatea „Louis Pasteur” din Strasbourg, iar în 1999 a devenit doctor în chimie al aceleiaşi universităţi, cu distincţia Magna cum Laude. Conducătorul său de doctorat a fost profesorul Jean-Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie.

Studiile ministrului Educaţiei au fost recunoscute prin proceduri automate de recunoaştere, în SUA, Japonia şi Germania, unde acesta a ocupat succesiv posturi în institute şi universităţi.

La numirea sa în funcţia de ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu ocupa funcţia de lider al grupului de cercetare de excelenţă „Marie Curie” la Universitatea Tehnică din München, fiind şi investigator principal în cadrul International Graduate School of Science and Engineering.

Ministrul Educaţiei preciza, în 24 mai 2011, că nu şi-a echivalat studiile pentru că funcţia pe care o ocupă şi activităţile pe care le desfăşoară nu necesită acest lucru, apreciind ca nefiresc faptul ca, din funcţia pe care o ocupă să ceară subordonaţilor să-i echivaleze studiile. Funeriu mai spunea că va pune în funcţiune, până la începutul anului universitar, preocedura recunoaşterii automate a studiilor, dacă diploma a fost emisă de o universitate de prestigiu din lume.

Precizările au fost făcute după ce în presă au apărut relatări conform cărora Daniel Funeriu are doar unsprezece clase, conform legii învăţământului din România, în condiţiile în care nu şi-a echivalat diplomele pe care le-a obţinut în străinătate nici după ce a preluat portofoliul Educaţiei.

 

 

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Insula din Grecia mai ieftină decât Mykonos sau Santorini. Nu mulți români au auzit de ea
Capital.ro
Înregistrare și declarație la ANAF. Fiscul nu mai permite evitarea plății. Ordin până pe 31 decembrie
Playtech.ro
Mișcarea „istorică” făcută de Prințul William la funeraliile Papei Francisc. Viitorul rege a avut o reacție senzațională, abia acum s-a aflat
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Momente de teroare pentru o femeie din Brooklyn, atacată de un grup de evrei ortodocși. „Amenințau cu violul, scandau «moarte arabilor»”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Pedepse de neevitat pentru șoferi. Nu mai ai ce face cu mașina
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permis de conducere 2025. Șoferii amendați pe loc din cauza permisului. NU se ține cont că e valabil
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ea este Andreea Cristiana, eleva de clasa a XI-a din Iași care s-a speriat de un urs și s-a înecat în Lacul Frumoasa din Harghita
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
MediaFlux
Cel mai nou sondaj pentru alegerile prezidențiale. Scade diferența dintre primii doi candidați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster