Ponta, despre contrele PSD-PNL la Statut: Dacă eram inteligenţi, încheiam azi discuţia

Contre între PSD şi PNL, joi, la dezbaterea Statutului senatorilor şi deputaţilor. Premierul Victor Ponta a declarat că divergenţele de opinie dintre cele două partide vor fi  tranşate prin vot în plenul Parlamentului şi a arătat că el susţine punctul de vedere al colegului său de partid, Valeriu Zgonea. Ponta a precizat că problema incompatibilităţilor trebuia soluţionată rapid astfel încât să fie curmată discuţia privind privilegiile aleşilor.
Filip Stan
07 feb. 2013, 12:45
Ponta, despre contrele PSD-PNL la Statut: Dacă eram inteligenţi, încheiam azi discuţia

Eu am susţinut punctul de vedere al preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Mie mi s-a părut raţional că, dacă ai un raport de la ANI, este în interesul tău să te duci să-l conteşti şi să câştigi în instanţă. Asta e, colegii de la PNL au altă opinie”, a comentat Ponta disputa dintre liberali şi social-democraţi pe marginea Statutului.

Şeful Guvernului a spus că amânarea soluţionării problemei nu face decât să dăuneze Parlamentului în întregul său din cauza prelungirii discuţiilor din mass-media privind presupusele privilegii ale parlamentarilor. „Azi trebuia să se închidă discuţia, dar nu s-a închis. Nu-i bine pentru Parlament„, a spus premierul.

Întrebat dacă va discuta cu Crin Antonescu despre această fisură apărută în USL, Ponta nu a exclus posibilitatea de a încerca să găsească o soluţie agreată de ambii privind incompatibilitatea parlamentarilor. „Dacă găsim o soluţie, bine – aseară credeam că am găsit-o. Dacă nu, decide plenul. Azi, dacă eram inteligenţi, încheiam discuţia„, a adăugat Victor Ponta.

Liberalii şi-au exprimat nemultumirile în şedinţa de plen faţă de acel alineat introdus miercuri în Comisia de statut care spune că dacă raportul ANI nu este contestat în termen de 15 zile, atunci el devine definitiv, iar din acel moment parlamentarul îşi pierde mandatul. După ce au luat o pauză de consultări, parlamentarii au decis să retrimită la Comisia de statut raportul privind Statutul deputaţilor şi senatorilor care admitea obiecţiile preşedintelui Traian Băsescu.

Au fost luări de cuvânt vehemente în primul rând din partea fostului ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu care a spus că nu este normal să se facă o astfel de prevedere, că nu oricine poate să întrerupă când vrea mandatul de parlamentar. Chiuariu a reclamat şi faptul că nu este prevăzută nicio o soluţie în cazul în care demnitarul este plecat din ţară sau este bolnav şi nu ia la cunoştinţă incompatibilitatea constatată de ANI în termen de 15 zile.

„Un mandat al unui parlamentar nu poate să înceteze în urma unui act de comunicare, grupul PNL va vota împotriva acestui act”, a spus Chiuariu.

Tudor Chiuariu a arătat că poate exista situaţia în care un parlamentar nu poate fi găsit la domiciliu sau nu mai locuieşte la adresa la care se trimite înştiinţarea sau este în spital, iar calitatea sa de parlamentar încetează prin necontestare.

Poziţia lui Chiuariu a fost susţinută şi de mai mulţi liberali.

Eugen Nicolicea (UNPR) a spus că obligaţia ANI este să anunţe Biroul permanent al Camerei pentru ca acesta să anunţe parlamentarul respectiv.

„Înţeleg că ai alt domiciliu, dar, ca să-ţi iei indemnizaţia de parlamentar, dai pe la Cameră şi cu această ocazie eşti înştiinţat de raportul ANI”, a spus Nicolicea.

La rândul său, deputatul UDMR Mate Andras a dat un exemplu în care Parlamentul îl trimite în delegaţie pe Eugen Nicolicea timp de 10 zile şi acesta rămâne în imposibilitatea de a ataca raportul ANI în 15 zile şi rămâne fără mandat.

Obiecţiile liberalului Tudor Chiuariu nu au avut susţinerea celor de la PSD. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a luat cuvântul şi le-a cerut liberalilor să dea dovadă de solidaritate şi să evite situaţiile în care sunt criticaţi.

„De fiecare dată când facem un text care să fie pe o procedură normală, să ne permită şi nouă să nu fim puşi la colţ: de ce ai pălărie, de ce nu ai pălărie, de ce ai ţigare, de ce nu ai, venim la microfon şi devenim un corp opac şi de aceea presa şi opinia publică ne calcă în picioare, iar Comisia Europeană ne face un raport. Primul raport în care Parlamentul nu este călcat în picioare este acest raport. (…) Ambiguitatea este cea care ne-a făcut pe noi să plătim. Nu este permis ca în MCV Parlamentul să aibă un ditamai articolul”, a spus Zgonea.

În replică, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a spus că „scaunul Robertei Anastase lasă ceva molipsitor”.

„Faptul că Parlamentul a fost călcat în picioare 7 ani nu este un argument să fie călcat în continuare. Faptul că CE şi MCV spun altceva, nu înseamnă să fim muţi şi surzi şi că România a devenit un paşalâc”, a replicat Haşotti.

Pentru că parlamentarii USL nu au ajuns la nicio înţelegere, iniţial s-a luat o pauză de consultări, iar apoi s-a decis retrimiterea pentru o săptămână la Comisia de statut a raportului care admitea obiecţiile preşedintelui Traian Băsescu.

Comisia de Statut a adoptat, miercuri, cu majoritate de voturi, înregistrându-se un vot „împotrivă” şi o abţinere, raportul la cererea de reaxaminare a Statutului parlamentarilor, în care sunt însuşite modificările solicitate de şeful statului, Traian Băsescu, potrivit preşedintelui comisiei.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Te ia obligatoriu la război. Legea din România spune clar: Se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Cea mai bună metodă de desfundat scurgerile. Pont de aur pentru orice român de la bloc
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Parcarea este interzisă. Locul în care șoferii nu au voie să parcheze. Accesul este interzis
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Mișcare DISPERATĂ a lui TRUMP. Ce a făcut ca să o bată pe Kamala Harris
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...