„Nu e o catastrofă acum pentru România şi trebuie să ne punem Armata la graniţe. România trebuie să fie cum a fost dintotdeauna o ţară echilibrată, tolerantă. Dacă este o criză pentru întreaga Europă, trebuie să fim solidari şi trebuie să vedem care sunt responsabilităţile noastre.
Nu sunt de acord cu discursul potrivit căruia cei care fug din Siria sau Irak o duc foarte bine acolo şi vin doar că se trăieşte mai bine în Germania. Chiar sunt refugiaţi.
E vorba şi despre migranţi economici, posibil, dar România nu poate vorbi despre migranţi economici că avem şi noi milioane de români care au plecat să trăiască mai bine”, a declarat Victor Ponta la întâlnirea cu reprezentanţii sopcietăţii civile pe tema crizei imigranţilor.
Citeşte şi: Valul de refugiaţi îi îndepărtează pe britanici de Uniunea Europeană
Victor Ponta a precizat că „demonii vechi ai şovinismului şi xenofobiei” nu trebuie dezgropaţi, iar societatea civilă împreună cu autorităţile trebuie să găsească soluţii pentru integrarea refugiaţilor.
„Nu pot doar autorităţile cu mijloacele pe care le avem : luăm nişte oameni îi punem în nişte clădiri şi cu asta basta.
Este vorba totuşi despre copii care au nişte drepturi internaţionale: şcoală, grădiniţă, îngrijire medicală. Este vorba despre dorinţa de a găsi un loc de muncă şi despre pregătirea comunităţilor locale. Ca să nu ne comportăm ca în urmă cu 1.000 de ani să ne speriem că vine cineva şi să fugim noi.
Eu cred că demonii vechi ai şovinismului şi xenofobiei există încă în societatea românească şi europeană, dar nu trebuie să lăsăm să-i dezgroape nimeni.
Facem ceea ce putem însă fără sprijinul societăţii civile nu o să avem succes în integrarea succes celor care îşi vor găsi refugiu în România Nici soluţia cu punerea de garduri, câini şi tunuri cu apă împotriva unor oameni disperaţi”, a precizat Victor Ponta.
Şeful Guvernului a mai precizat că esocietatea civilă poate fi chiar mai eficientă decât statul român când vine vorba despre gîăsirea unor soluţii legate de criza refugiaţilor.
„Este o primă întâlnire, aş vrea să ne cunoaştem şi să ne organizăm puţin şi aş vrea să transmit mesajul că nu suntem o ţară care se închide şi se apară de toată lumea, suntem o ţară europeană şi pentru a avea succes trebuie să colaboram, nu poate doar statul. Doar împreună cu societatea civilă putem face asta. (…)
Rolul organizaţiilor non-guvernamentale, a comunităţii din România este foarte important şi puteţi fi mult mai eficienţi decât poate să fie statul român”, a adăugat prim-ministrul.
Citeşte şi: Ponta, ÎNTÂLNIRE cu reprezentanţii SOCIETĂŢII CIVILE pe tema crizei REFUGIAŢILOR
Premierul Victor Ponta s-a întâlnit, vineri, cu reprezentanți ai societății civile și ai autorităților publice locale, tema discuției fiind gestionarea crizei refugiaților.
Mai multe organizații neguvernamentale — între care Asociația Pro Democrația, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Salvați Copiii România, Societatea Academică din România și APADOR-CH — au solicitat autorităților să își reconsidere atitudinea în gestionarea crizei refugiaților și să dea un semnal de încredere, umanitate și solidaritate.