”Domnul Dragnea cu doamna Dan vor să dea afară nişte chestori din poliţie, domnul Iohannis vrea să-i dea pe unii din USR şi au spus «Domnule, nu se mai poate»”, a afirmat, luni, Victor Ponta.
El a argumentat că intenţia aceasta este probată şi de faptul că modificările regimului de pensionare au afectat doar pensiile militare de stat, nu şi pe cele speciale, precum ar fi magistraţii, parlamentarii, funcţionarii parlamentari, diplomaţi etc.
În plus, unii ofiţeri din poliţie au avut un regim privilegiat întrucât s-au pensionat în condiţiile vechi de pensionare şi apoi au fost reangajaţi, cumulând pensia cu salariul. ”E un chestor, domnul Ciocoiu, care a ieşit la pensie când eu am contrasemnat decizia domnului Grindeanu de a-l da afară din fucţie. A ieşit la pensie imediat şi în prima zi a guvernului Tudose a fost reangajat. Pentru că doamna Carmen Dan vrea să ţină un chestor lângă ea, modificăm o lege”, a comentat Ponta.
El a atras atenţia că modificarea sistemului pensiilor militare îi afectează în primul rând pe foştii militari şi poliţişti cu pensii relativ mici. ”De ce-i pedepsesc pe ăştia mulţi că vrea Dragnea să schimbe nişte chestori? Schimbă-i, domnule, altfel!”, a spus Ponta.
Fostul şef al Guvernului impută deciziei luată de cabinetul Tudose privind pensiile militarilor faptul că a fost luată în lipsa unei evaluări a numărului afectaţi, care sunt consturile valului de pensionări printre cadrele militare şi care sunt economiile realizate prin aceste schimbări.
Pe 30 iunie, Mihai Tudose l-a numit în funcţia de secretar de stat în Ministerul de Interne pe chestorul Cornel-Gabriel Ciocoiu. Acesta fusese demis din acelaşi post de către Sorin Grindeanu pe 19 iunie, după izbucnirea crizei guvernamentale care s-a soldat cu demiterea guvernului Grindeanu prin moţiune de cenzură.
După demiterea de către Grindeanu, Ciocoiu s-a pensionat, iar după reinstalarea în funcţie primeşte şi salariu ca secretar de stat.
USR a anunţat, vineri, că va depune o lege prin care să se interzică reangajarea la stat a persoanelor care s-au pensionat anticipat, cu pensie de serviciu, şi astfel beneficiază de ambele drepturi, după cazul chestorului Cornel Ciocoiu, trecut în rezervă şi apoi reangajat, primind în acelaşi timp şi pensie de 13.000 lei, dar şi salariu.
„Partidul Uniunea Salvaţi România consideră un astfel de caz revoltător şi propune Parlamentului spre adoptare ”Legea anti-Ciocoiu”, un proiect de lege care să interzică reangajarea la stat a persoanelor pensionate anticipat cu pensie de serviciu din sistemul de ordine publică, apărare şi siguranţă naţională. Cumulul pensiei cu salariul este permis, din 2014, graţiei modificărilor legislative aduse de PSD printr-un proiect de lege propus şi semnat de actualul prim-ministru Mihai Tudose care culege acum roadele propriilor iniţiative populiste iresponsabile”, se arată în comunicat.