Victor Ponta a spus că a trecut mai puţin de o lună de la votul de încredere pe care l-a promit în Parlament, iar în acest interval nu a apărut vreun eveniment care să justifice răsturnarea sprijinului masiv pe care l-a primit atunci. „Nu am auzit nici un partid care să spună că în 25 de zile şi-au schimbat părerea. De principiu, sunt foarte bine informat în ce priveşte majoritatea parlamentară”, a spus premierul.
El a apreciat că anunţul făcut de liderii PNL privind depunerea unei moţiuni de cenzură este mai mult un demers de imagine decât unul menit să răstoarne guvernul Ponta. „Din câte ştiu, în cei 25 de ani de democraţie, s-au depus zeci de moţiune de cenzură şi au trecut doar două: cea din 2009, contra guvernului Boc, şi cea depusă împotriva guvernului Ungureanu. Moţiuni se fac şi atunci când ştii că nu trec, ca un gest politic”, a apreciat Victor Ponta.
Acesta a amintit că un eventual succes al moţiunii de cenzură a PNL ar putea duce la riscurile aferente unor alegeri anticipate. „Eu mi-am pus nişte întrebări legitime. Trebuie schimbată Legea electorală pentru că nu cred că PNL îşi doreşte ca alegerile să aibă loc pe actuala lege. În plus, CCR ne-a spus că nu se pot face alegeri mai devreme de un an de la schimbarea legii. Vrem să avem acelaşi număr de parlamentari? Vrem să schimbăm Legea finanţării partidelor politice? Ce facem cu Constituţia? Noi vrem să facem aceste reforme la un numitor la care şi PNL să spună că le va respecta dacă va ajunge la putere, nu să facem reforme doar pentru un an”, a afirmat Ponta.
El a lăsat de înţeles că se aşteaptă şi la sprijinul preşedintelui Klaus Iohannis pentru aceste reforme. „O colaborare instituţională normală, decentă şi eficientă între preşedinte şi Guvern o să dea rezultate bune şi să deblocăm nişte proiecte ce erau blocate din cauza poziţiei obstrucţioniste a fostului preşedinte”, a conchis Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, pe pagina de Facebook că a luat act de anunţul făcut de liderii PNL privind depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Executivului condus de liderul PSD. Şefului Guvernului spune că respectă dreptul Opoziţiei, dar le atrage ateţia că o astfel de acţiune are consecinţe.
„Am luat act despre anuntul facut de liderii PNL si sigur respect dreptul Opozitiei de a actiona cum considera. Dar pentru a putea avea o reactie serioasa, nu doar politicianista, este nevoie de dialog pentru a lamuri urmatoarele aspecte esentiale :
1 – daca se doresc alegeri anticipate aceasta inseamna ca ramane in vigoare actuala lege ( CCR a decis, la solicitarea chiar a PDL, ca niciun nou sistem electoral nu poate fi aplicat mai repede de un an de la adoptare). Isi asuma PNL aceasta situatie?
2 – inseamna ca noii parlamentari vor fi la fel de numerosi si alesi pe un sistem pe care toti il consideram neadecvat!! Isi asuma PNL aceasta situatie?
3 – pentru a avea anticipate este nevoie , in conformitate cu art 89 din Constitutie, de o procedura care presupune o criza politica de cel putin 60 zile, plus campanie electorala si plus formarea noului Parlament si Guvern! In total cel putin 100 de zile de instabilitate!!! Isi asuma PNL aceasta situatie?
4 – la votul din 15 Decembrie din Parlament rezultatul a fost de 377 voturi de sustinere pentru Guvern si 143 pt Opozitie! S-a schimbat ceva fundamental in raportul parlamentar ?? Stiu de asta doar liderii PNL si nimeni altcineva? O tara are nevoie de o majoritate functionala pentru a indeplini un program serios de guvernare, altfel sa ceri inlocuirea unui Guvern fara sa spui ce pui in loc este un gest cu consecinte negative in toate domeniile! Isi asuma PNL aceasta situatie?”, a scrie premierul Victor Ponta pe contul de Facebook.
Premierul Victor Ponta a făcut un apel liderilor PNL „sa avem un dialog si sa gasim un consens in primul rand pentru schimbarea legii electorale, a Constitutiei, a legii finantarii partidelor si a organizarii administrativ- teritoriale! Dupa care sigur facem si alegeri!”. În opinia şefului Guvernului, „interesul strict personal (mai clar spus graba egoista si lacomia de functii a unuia sau catorva) trebuie sa prevaleze fata de aceste obiective cu adevarat de interes public”.
„Astept raspunsurile punctuale la aceste intrebari legitime si reafirm dorinta mea si a Guvernului de a dialoga si munci in comun cu Opozitia pentru binele public”, a mai scris Victor Ponta.