Ponta a arătat că ordonanţa referitoare la salarizarea în companiile de stat introduce criterii clare pentru stabilirea lefurilor şefilor acestora. „Sunt două criterii: în primul rând, există un venit fix, care poate fi de maximum 6 ori mai mare decât salariul mediu pe ramura respectivă. În al doilea rând, în contractul de management, se pot acorda bonusuri şi prime pentru îndeplinirea criteriilor de performanţă”, a declarat primul-ministru.
El a apreciat că managerii companiilor de stat trebuie stimulaţi financiar, dacă obţin rezultate foarte bune gospodărind activele statului. „Nu vreau o abordare populistă (…) Să nu credeţi că aceste salarii vor scădea foarte mult”, a spus Ponta.
El a precizat că decizia stabilirii unor criterii stricte de salarizare a managerilor din sectorul companiilor publice a fost una tehnică, adoptată la nivelul Guvernului. „Nu a fost o discuţie politică. Împreună cu Ministerul de Finanţe am adoptat ordonanţa”, a spus Ponta.
Guvernul a dat publicităţii, joi, lista cu cele mai mari salarii din cadrul companiilor de stat, aşa cum au fost au fost propuse pentru 2013 de către consiliile de administraţie ale acestor companii. Salariul cel mai mare ar fi fost al unui manager de la CN Căi Ferate CFR SA, de 66.600 de lei lunar. Pe locul 2 se află salariul directorului general de la Poşta Română, companie cu grave probleme financiare, condusă de o persoană ce urma să fie retribuită cu 64.000 de lei lunar.
Guvernul a adoptat miercuri Ordonanţa de Urgenţă prin care se plafonează salariile conducerii companiilor de stat, care vor putea fi de cel mult şase ori mai mari faţă de venitul mediu brut dintr-o ramură, a anunţat miercuri ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a precizat că nivelul salariilor este diferit în fiecare ramură, dar regula este că acestea nu pot depăşi de şase ori nivelul mediu brut din domeniul respectiv.
Premierul Victor Ponta a afirmat, la începutul şedinţei de Guvern, că veniturile salariale ale persoanelor din conducerea executivă a companiilor cu capital integral sau majoritar de stat vor fi limitate la de şase ori salariul mediu brut lunar din ramura respectivă. El a subliniat că textul ordonanţei este inspirat de modelul aplicat în Polonia, agreat şi de Comisia Europeană şi de FMI, privind salarizarea în companiile cu capital integral sau majoritar de stat
„Văd salarii de 8.000 de euro, de 11.000… Cei mai amărâţi au 6.000. Vom limita posibilitatea veniturilor celor din conducerea executivă la de şase ori media salariului mediu brut lunar din ramura respectivă”, a anunţat Victor Ponta.