„Aş vrea să luăm deciziile raţional, cu bun-simţ şi cu gândire pentru soluţii, nu cu demagogie, nu cu bufonerii din partea unor bufoni pe care îi ştim foarte bine”, a spus Victor Ponta, de la tribuna Camerei Deputaţilor.
Premierul a precizat că deciziile privind problema votului în diaspora trebuie tratată „cu gândul că în 2007-2008 mulţi dintre români au plecat din ţară tocmai pentru că unii care erau miniştri la Transporturi furau cu sutele de milioane şi, cum a spus domnul Vasile Blaga în 2009, că Ludovic Orban ar trebui arestat, pentru că nu a fost arestat şi atunci mulţi români au considerat că aici e o ţară în care hoţii şi bufonii rămân în continuare, bufoni care dacă nu ar fi fost pe lista USL nu ar fi fost astăzi în Parlament, cu siguranţă, ca să ne dea lecţii”.
„Cred că este o jignire pentru românii din Diaspora să fie reprezentaţi de bufoni. Cred că toţi cei care au luat cuvântul serios şi care au propus soluţii coerente trebuie să participaţi la aceste dezbateri iar principalul semn de respect pentru românii din diaspora, dar şi pentru cei din România este să nu transformaţi încă o dată o problemă reală, care are nevoie de o soluţie reală, într-o simplă bufonerie sau în concert cu chitări”, a spus Ponta la dezbaterea pe tema votului din diaspora din plenul Camerei Deputaţilor.
Deputatul Ludovic Orban a solicitat marţi demisia premierului Victor Ponta, afirmând că a încălcat dreptul la vot al românilor din diaspora la alegerile prezidenţiale şi a cerut Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să nu trateze ancheta în această cauză „ca pe una oarecare”.
El a susţinut că acţiunile Guvernului au urmărit să reducă numărul cetăţenilor români din diaspora care să îşi exercite dreptul de vot.
„Procurorii au dispus, la data de 18 noiembrie 2014, începerea urmăririi penale cu privire la faptă, sesizările formulate vizând persoane cu diferite funcţii sau funcţionari din cadrul instituţiilor cu rol decident în ceea ce priveşte organizarea şi desfăşurarea alegerilor”, a informat săptămâna trecută Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, anunţase joi că se fac cercetări în legătură cu organizarea alegerilor prezidenţiale în diaspora, precizând că s-au primit foarte multe sesizări.