„Da, sunt două căi prin care poţi sesiza Curtea Constituţională. Este dreptul Avocatului Poporului, şi eu m-am adresat Avocatului Poporului, şi preşedintele, tot Avocatului Poporului, amândoi i-am adresat o scrisoare şi Avocatul Poporului cred că depune zilele acestea sesizarea la Curte. Mai există calea mai războinică, aşa, a conflictului. Eu am luat calea consensuală, a sesizării. Doamna preşedinte Hăineală a făcut conflict, iar rezultatul e acelaşi„, a declarat premierul, citat de Agerpres, după întâlnirea de la CSM.
El a negat faptul că ar avea un nou acord cu preşedintele Traian Băsescu pe tema procedurii de desemnare a judecătorului CEDO.
Referitor la OUG de desemnare a candidaţilor de judecător la CEDO, şeful Guvernului a precizat că, din punctul său de vedere, nu este un conflict, ci este o interpretare diferită a atribuţiilor, arătând că în majoritatea ţărilor europene selecţia o face o comisie interministerială, aşa cum e în ordonanţă, în care sunt reprezentaţi şi CSM, Înalta Curte şi Avocatul Poporului.
‘Din punctul de vedere al CSM – şi ştiu că şi preşedintele m-a sunat pe această temă – ar fi o problemă de constituţionalitate, motiv pentru care eu de ieri i-am cerut Avocatului Poporului – că nu există o altă cale, nu am cum să cer eu direct Curţii Constituţionale, ci prin Avocatul Poporului – ca această cauză să fie soluţionată de CCR, să ne spună Curtea cum se numeşte judecătorul, sau cum se fac propunerile la CEDO, le face CSM sau le face Comisia interministerială. Acordul meu – sau, nu ştiu, nu mai folosesc termenul ăsta, ca să nu îl interpretaţi greşit – discuţia mea a fost pe faptul că nu e nici o supărare, indiferent ce decide Curtea. Dacă va decide Curtea că selecţia o face CSM, e foarte bine, dacă decide Curtea că selecţia o face Comisia interministerială, e foarte bine, sau şi mai bine. Important e un singur lucru – urgenţa’, a susţinut premierul.
Victor Ponta a explicat că până în iulie trebuie să fie finalizate procedurile cu cei trei candidaţi.
‘Asta înseamnă procedura de depunere a candidaturilor, înseamnă audierea candidaţilor, înseamnă, după aceea, audierea în Comisiile juridice ale Parlamentului şi după aceea Guvernul să-şi dea avizul. Mai sunt două luni, nu? Că e Paştele. Mai sunt două luni în care trebuie să ne selectăm cei trei candidaţi, din cei trei candidaţi, obligatoriu, conform practicii CEDO, cel puţin unul din cei trei candidaţi să fie femeie. (…) Deci ăsta este marele acord’, a spus Ponta.
Întrebat despre faptul că şeful CSM a susţinut că s-a încălcat separaţia puterilor în stat, primul-ministru a menţionat că acest lucru îl va decide Curtea.
‘Separaţia, în ce sens? Că doar n-a judecat Guvernul nimic, ci am făcut ceea ce se întâmplă în toate ţările europene şi anume o comisie interministerială care să propună. Vreau să vă spun un lucru – şi, sigur, eu nu încerc aici, că nu se uită Curtea Constituţională la televizor, dar vă explic dvs. La CEDO, la Strasbourg, procesele nu sunt procese individuale, Ionescu contra Popescu. Toate sesizările, procesele, sunt împotriva statului român şi atunci statul român sigur că trebuie să aibă un cuvânt de spus. (…) Avem un arbitru, Curtea Constituţională. Eu am spus un singur lucru: am cultura necesară să respect decizia arbitrului şi când îmi dă dreptate şi când nu-mi dă dreptate’, a subliniat premierul.
În ceea ce priveşte modificarea printr-o lege organică, Ponta a precizat că era o urgenţă din cauza termenelor foarte scurte în care trebuie selectate cele trei persoane.
‘Ca şef al Guvernului, şi CSM-ul ne dorim să avem o decizie clară şi finală, incontestabilă şi această decizie nu poate să vină decât de la Curte. Şi vă mai spun un lucru foarte cinstit şi foarte corect. Nu vreau să ne mai creăm vreo problemă, să mai apară în MCV că nu ştiu ce-am făcut, că am luat de la CSM vreo atribuţie. (…)Avem decizia CCR şi o respectăm cu toţii şi nu ne mai creăm o problemă. Nu mai vreau să avem conflicte şi alte probleme’, a mai spus Ponta.