Pe lista punctelor asumate de partea română în discuţiile din vara acestui an dintre premierul Victor Ponta şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-au aflat şi cele privind demisia membrilor Parlamentului care au primit decizii finale privind incompatibilitatea, conflictul de interese sau corupţie la nivel înalt şi numirea unor miniştri împotriva cărora să nu fi fost formulate decizii că nu respectă criteriile de integritate, ca şi obligaţia celor care nu respectă aceste criterii de a părăsi posturile.
Întrebat la Antena 3 dacă apreciază că toate cele 11 puncte asumate au fost respectate, premierul a răspuns: „10 şi jumătate”.
„Unul din cele 11 puncte se referea la cei doi parlamentari care au fost declaraţi incompatibili de către justiţie. Unul dintre ei este domnul Andon, un om pe care eu îl respect foarte mult şi un jurist extraordinar, care, sigur, aşa au fost lucrurile, a pierdut în instanţă procesul, iar Camera Deputaţilor a luat deja o decizie pe care sincer o regret enorm, pentru că îl cunosc pe omul Sergiu Andon. A doua decizie este şi mai dureroasă, pentru că al doilea aflat în această situaţie este un om iubit de foarte mulţi români: senatorul Mircea Diaconu, care a fost declarat incompatibil. E foarte greu, ce pot să-i spun domnului Diaconu ? «Dom’ne, Comisia Europeană nu ştie cine e Mircea Diaconu, nu ştie ce a făcut pentru români, nu ştie cât de popular este»…este nedrept”, a spus Ponta.
El a adăugat că este convins că o parte din acele puncte au fost trimise chiar de la Bucureşti, arătând că ştie „numele doamnei care s-a ocupat de chestia asta” şi că astfel de „răutăţi” sunt condamnabile.
În 2011, inspectorii ANI au sesizat Parchetul ICCJ în legătură cu incompatibilitatea în care s-ar fi aflat pe atunci senatorul Mircea Diaconu, care ocupa simultan şi funcţia de director al Teatrului Nottara din Bucureşti. ANI a reclamat totodată şi un posibil conflict de interese în care s-ar fi aflat Diaconu, care, din poziţia de director al teatrului, a promovat-o pe soţia sa în funcţia de regizor artistic al instituţiei, realizând, potrivit procurorilor, „în mod direct un folos material pentru soţia sa”.
Pentru aceste fapte procurorii au început, în 4 ianuarie 2012, urmărirea penală împotriva lui Diaconu.
În 18 iunie, Diaconu a luat la cunoştinţă de extinderea cercetărilor în cazul său, iar a doua zi şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Cuturii.
Demisia sa a survenit hotărârii irevocabile a instanţei supreme, potrivit căreia Mircea Diaconu a fost declarat incompatibil, întrucât a fost simultan senator şi director al Teatrului Nottara.
În ceea ce-l priveşte pe deputatul conservator Sergiu Andron, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis irevocabil, în luna aprilie, că acesta este incompatibil cu calitatea de parlamentar, întrucât a fost avocat într-un proces de corupţie, judecătorii admiţând astfel raportul de constatare al inspectorilor de integritate.
Decizia ICCJ a survenit sesizării din iunie 2009 a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în urma căreia inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au constatat că Sergiu Andon a devenit incompatibil cu statutul de parlamentar întrucât a acordat, ca avocat, asistenţă juridică unui învinuit într-un dosar penal de corupţie.
Conform legii, cei declaraţi în incompatibilitate trebuie să renunţe la funcţia pe care o ocupă şi nu mai pot fi aleşi sau numiţi într-o funcţie publică timp de trei ani.
Plenul Camerei a aprobat, marţi, cu 220 voturi „pentru”, 5 „împotrivă” şi 11 abţineri, încetarea mandatului de deputat al lui Sergiu Andon.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că subiectul legat de neridicarea imunităţii parlamentare a doi foşti miniştri a fost amintit la întâlnirile de la Bruxelles şi a menţionat că va avea o discuţie cu premierul Victor Ponta pe această chestiune.
Băsescu a fost întrebat, în conferinţa de presă de la Bruxelles, dacă oficialii europeni au făcut vreo referire la faptul că au fost respinse în Camera Deputaţilor solicitările de aprobare a începerii urmăririi penale împotriva a doi parlamentari şi cum crede că va fi următorul raport CE.
„Cred că va fi un raport bun, pentru că noi trebuie să înţelegem că nu păcălim pe nimeni. Asta tot spun. Nu vom putea spune că justiţia este independentă, dacă noi blocăm accesul justiţiei la a întreba, că justiţia nu a cerut nici să condamne, a cerut să întrebe nişte politicieni, ca să nu spun să ancheteze, să dea o declaraţie: e adevărat, nu e adevărat. Deci, pentru europeni, aceasta este o împiedicare a justiţiei, dar o să încerc să-i conving pe cei de acasă, legat de acest lucru”, a spus el.
„Vreau să vă precizez foarte clar: nu a fost un subiect pe care cineva să fi bătut monedă, cu cei doi foşti miniştri cărora nu li s-a ridicat imunitatea, ci, pur şi simplu, a fost amintită. Dar eu înţeleg limbajul diplomatic şi nu trebuie să te faci că nu ai auzit”, a mai spus el.
Întrebat cum crede că se poate „îndrepta” această situaţie, Băsescu a spus: „Nu ştiu, o să discut cu premierul Ponta, să vedem cum o îndreptăm, că nu eu am semnat to-do list”.
Camera Deputaţilor a respins, marţi, solicitările de aprobare a începerii urmăririi penale împotriva foştilor miniştri Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre.