Alături de premier la ‘Conferinţa privind finanţele şi investiţiile regionale pentru Europa de Sud-Est’, organizată de Euromoney, s-a aflat ca invitat şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.
Premierul şi guvernatorul BNR au avut înainte şi la finalul evenimentului două runde de convorbiri tete-a-tete, dar nu au făcut nicio declaraţie despre temele discutate.
‘Suntem foarte fericiţi să găzduim această conferinţă la Bucureşti. Este un timp şi un loc potrivit să discutăm despre finanţare şi mediul investiţional. (…) Nu obosesc să menţionez rezultatele bune obţinute anul trecut. Sper că instituţiile internaţionale şi mediul de afaceri vor fi de acord cu mine că 2013 a fost un an cu rezultate mai bune decât aşteptam, cu cea mai mare creştere economică din UE, cu atingerea ţintelor legate de deficitul public şi investiţii’, a declarat premierul.
Ponta a menţionat îmbunătăţirea imaginii de ţară a României în faţa investitorilor străini şi a pieţelor financiare private.
Premierul a subliniat şi îmbunătăţirea managementului companiilor de stat, reflectat prin faptul că faţă de 2012 când acestea înregistrau o datorie totală de 85 de milioane de euro, anul trecut au ajuns la peste 350 de milioane de euro profit.
Şeful Executivului a punctat şi reformele structurale din domeniul energetic, evidenţiind faptul că listarea la Bursă în cazul Romgaz, Transgaz şi Transelectrica a reprezentat un succes. El s-a declarat optimist legat de listarea Electrica la Bursă, evidenţiind faptul că banii obţinuţi din vânzarea acţiunilor vor fi folosiţi pentru dezvoltarea infrastructurii energetice.
‘Sunt un prim-ministru social-democrat căruia îi plac privatizările şi profitul din partea companiilor de stat şi disciplina bugetară. Evident, evit să folosesc termenul de austeritate, voi folosi întotdeauna termenul de disciplină bugetară. Avem un management bun al finanţelor publice în acelaşi timp cu o promovare a măsurilor sociale şi înţeleg foarte bine că doar o economie performantă şi competitivă poate susţine măsuri sociale. Nu putem să începem cu măsurile sociale şi abia apoi să avem o economie competitivă. Primul pas este cel făcut deja de noi. Aşadar bazându-ne pe toate acestea am încercat să menţinem o balanţă socială, o balanţă pe plan politic, este şi acesta un lucru care în România nu este uşor de obţinut. (…) Aşadar este bine să avem o stabilitate pe plan politic, predictibilitate şi relaţii bune cu mediul de afaceri’, a afirmat Ponta.
El a menţionat şi parteneriatul Guvernului cu Coaliţia pentru Dezvoltarea României. În ceea ce priveşte zona de energie, Victor Ponta a subliniat nevoia asigurării ca un obiectiv strategic al următorilor ani a independenţei energetice a României şi Republicii Moldova, având în vedere evoluţiile regionale şi poziţionarea Rusiei.
Premierul a punctat, totodată, că în interdependenţă cu acest obiectiv se află şi susţinerea prin diverse măsuri a firmelor în vederea creării de noi locuri de muncă, dar şi a aducerii în zona fiscalizată a cât mai multora din locurile de muncă aflate în zona neagră a economiei.