Ponta, după întâlnirea cu Barroso: Fenechiu va DEMISIONA dacă va fi găsit vinovat de prima instanţă

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, la Bruxelles, că ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, va părăsi Guvernul dacă va fi găsit vinovat de prima instanţă care îl judecă în dosarul "Transformatorul".
Filip Stan
04 feb. 2013, 15:37
Ponta, după întâlnirea cu Barroso: Fenechiu va DEMISIONA dacă va fi găsit vinovat de prima instanţă

Ponta a spus că a clarificat cu oficialii europeni subiectul miniştrilor care ar fi cercetaţi pentru fapte de corupţie. „Cei trei miniştri acuzaţi pentru fapte de corupţie erau doi şi, de fapt, doar unul este trimis în judecată, exact ca în chestiunea cu apostolii”, a spus Ponta.

Şeful Guvernului a spus că Fenechiu va trebui să plece din Executiv dacă o primă instanţă îl va găsi vinovat, indiferent dacă se va judeca sau nu un eventual apel. „Domnul Fenechiu a fost trimis în judecată dinainte să ocupe poziţia de ministru şi imediat ce prima instanţă, în măsura în care un judecător îl consideră nevinovat, rămâne în Guvern. În măsura în care îl consideră vinovat de vreo faptă penală, Relu Fenechiu va demisiona”, a declarat Victor Ponta.

Acest lucru a fost prezentat şi oficialilor europene cu care Ponta a discutat, Jose Manuel Durao Barroso şi Herman van Rompuy. „A fost o explicaţie că pentru fapte de corupţie nu este cercetat nimeni, că domnul Fenechiu a fost trimis în judecată pentru fapte dinainte de ministru. Nu s-a detaliat acest subiect„, a spus Ponta.

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, pe 1 februarie, că nu va renunţa la miniştrii Relu Fenechiu şi Liviu Dragnea, despre care s-a speculat că ei ar fi miniştrii suspectaţi de corupţie la care s-ar fi referit raportul MCV. Ponta a mai spus că că ultimul raport pe justiţie al Comisiei Europene va fi cel din decembrie.

Întrebat dacă se gândeşte să renunţe la miniştrii vizaţi de raport MCV, premierul Victor Ponta a răspuns că nu are motiv să-i revoce din funcţii pe cei doi din moment ce niciunul nu este acuzat de corupţie, aşa cum se spune în raport. Pe de altă parte, premierul a precizat că Fenechiu va trebuie să părăsească Guvernul dacă instanţa îl va găsi vinovat în dosarul „Transformatorul”.

Şeful Guvernului a acuzat că aspectele negative din raport au fost incluse în raport şi datorită unor informaţii eronate din interiorul ţării.

„Eu pot să fac orice obiecţii vreau, dar cei cei care fac raportul sunt nişte funcţionari, atât timp cât imaginea României la Bruxelles, dictată de români, este a unei ţări africane unde dictatura şi canibalii stăpânesc ţara, va fi destul de dificil. Dar e şi un lucru bun, nu va mai fi niciun alt raport pe MCV în afară de cel din decembrie, de la sfârşitul anului, şi poate că anul acesta vom reuşi cu toţii pentru a ne îmbunătăţi imaginea ţării”, a spus Ponta.

De asemenea, Ponta a exclus posibilitatea elaborării unei legi a presei ca urmare a criticilor din raport privind faptul că magistraţi ar fi fost ţinta unor campanii de denigrare şi intimidare din partea unei parte a presei.

„Nici vorbă de un proiect de lege a presei. Ar fi un foarte mare pericol. Nu-ţi place un ziar, nu-l citeşti. Nu-ţi place un post, dai pe altul, dar să începem să facem legi, să stabilim care e televiziune bună, care e rea, cred că ar fi cea mai mare greşeală”, a spus Ponta.

CE a modificat textul raportului MCV publicat miercuri, formula „dintre persoanele nou-numite în funcţia de ministru, trei erau cercetate penal pentru fapte de corupţie” fiind înlocuită cu „în rândul noilor miniştri există două cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal”.

Raportul MCV preciza, în varianta publicată miercuri, că noul Guvern de la Bucureşti şi-a reiterat obiectivul de a lupta împotriva corupţiei, dar trei dintre noii miniştri erau cercetaţi penal, iar cerinţele constituţionale, inclusiv suspendarea din funcţie a unui ministru în cazul trimiterii în judecată, vor trebui aplicate în integralitate.

„Noul Guvern şi-a reiterat obiectivul de a lupta împotriva corupţiei, dar, dintre persoanele nou-numite în funcţia de ministru, trei erau cercetate penal pentru fapte de corupţie. În recomandările sale din luna iulie, Comisia şi-a exprimat speranţa că miniştrii vor da un exemplu în ceea ce priveşte respectarea aspectelor legate de integritate: acelaşi lucru este aşteptat şi în ceea ce priveşte acuzaţiile de corupţie. Este esenţial pentru credibilitatea unui guvern ca persoanele care îndeplinesc funcţii ministeriale să se bucure de încrederea publicului, de exemplu prin prezentarea demisiei atunci când există împotriva lor un raport ANI în materie de integritate. Cerinţele constituţionale, inclusiv suspendarea din funcţia de ministru în cazul trimiterii în judecată, vor trebui aplicate în integralitate”, se menţionează în raportul MCV dat publicităţii miercuri de Comisia Europeană.

În varianta existentă pe site-ul Comisiei joi seară, paragraful a fost modificat: „Noul Guvern şi-a reiterat obiectivul de a lupta împotriva corupţiei, însă în rândul noilor miniştri există două cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal pentru fapte de corupţie. În recomandările sale din luna iulie, Comisia şi-a exprimat speranţa că miniştrii vor da un exemplu în ceea ce priveşte respectarea aspectelor legate de integritate: acelaşi lucru este aşteptat şi în ceea ce priveşte acuzaţiile de corupţie. Este esenţial pentru credibilitatea unui guvern ca persoanele care îndeplinesc funcţii ministeriale să se bucure de încrederea publicului, de exemplu prin prezentarea demisiei atunci când există împotriva lor un raport ANI în materie de integritate. Cerinţele constituţionale, inclusiv suspendarea din funcţia de ministru în cazul trimiterii în judecată, vor trebui aplicate în integralitate”.

Un document oficial precum cel al Comisiei Europene trebuie să prezinte foarte clar şi serios problemele legate de corupţie şi nu poate indica, ca în presă, pe surse, că ar fi trei miniştri cercetaţi pentru fapte de corupţie, a declarat, joi, premierul Victor Ponta.

„Dincolo de ceea ce se poate scrie în presă, într-un document oficial cum este cel al Comisiei Europene lucrurile trebuie să fie foarte clare. «Pentru fapte de corupţie sunt trei miniştri»: nu e adevărat. Pentru fapte eventual asimilate corupţiei, este vorba de abuz în serviciu, a fost trimis în judecată Fenechiu. Dragnea nu este cercetat pentru fapte de corupţie, ci pentru Legea referendumului şi legi electorale, iar pe al treilea nu l-am găsit. Într-un document oficial cum este cel al Comisiei Europene nu poţi să vorbeşti ca în presă, pe surse, că sunt trei, trebuie să vorbeşti serios, ori lucrul ăsta, dacă eram consultaţi cu o zi înainte, l-am fi putut îndrepta. La fel, nu poţi să spui că cu cei patru miniştri care au sesizare de la ANI nu s-a întâmplat nimic. S-a întâmplat, nu mai sunt în Guvern, niciunul din cei patru, chiar dacă nu există niciun fel de condamnare definitivă împotriva lor”, a spus Ponta, aflat la Viena.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, cataloga, miercuri, drept „fantezie” informaţia conform căreia în Guvernul României ar exista trei miniştri cercetaţi pentru corupţie, spunând că, dacă ar fi existat o anchetă a DIICOT în ceea ce-l priveşte, ar fi trebuit să ştie şi el, şi premierul, dar şi presa.

 

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Cât de des ar trebui să mănânci pepene roșu. Sunt persoane care nu trebuie să consume zilnic
Capital.ro
Mașinile interzise în România. Ordin clar. Se aplică de azi, 17 iulie, ora 11:00
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Unt de casă. Rețeta cu două îngrediente
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
De necrezut! Cât costă un șnițel de pui cu piure de cartofi, la 'împinge tava' în Eforie Nord
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Obligatoriu pentru mașinile mai vechi de 12 ani din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Curtea Supremă a amânat execuția unui deținut din Texas cu 20 de minute înainte de injecția letală
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'