„Eu am primit două adrese de la Curtea Constituţională. Una dintre ele spune că „a hotărât să solicite Guvernului să dispună măsuri pentru actualizarea listelor electorale”. Pe a doua: „Vă aducem la cunoştinţă faptul că (…) plenul Curţii a solicitat listele permanente actualizate”. Deci înţeleg că şi în cadrul Curţii există o nedumerire în legătură cu cele două adrese. Eu cu atât mai mult nu am de unde să ştiu care dintre adrese e cea adevărată„, a spus premierul Victor Ponta, la postul B1TV.
Primul ministru a explicat că în adresa trimisă Curţii Constituţionale a solicitat lămurirea situaţiei, pentru a şti în baza căruia dintre cele două documente trebuie acţionat în continuare în vederea rezolvării problemei listelor electorale permanente. „Dacă prima adresă e adevărată, nu sunt eu în măsură să acţionez. Dacă a doua adresă e adevărată, mâine Curtea Constituţională poate da decizia, pentru că listele nu au fost şi nu sunt la Guvern, ci la BEC. Acum mi se pare că sunt la Parchet”, a punctat premierul.
Victor Ponta a precizat că minirecensământul pentru stabilirea numărului de persoane din România şi al celor cu drept de vot a fost demarat „la cererea Curţii Constituţionale”, dar sistat ulterior pentru că „nu mai avea rost, când cei de la PDL au spus că «noi nu deschidem uşa»”. „În memorandumul privind actualizarea listelor, era vorba de verificări administrative. Adică ale bazelor de date, pentru a răspunde CCR dacă cetăţenii decedaţi mai erau sau nu pe listă, dacă cei fără drept de vot mai erau sau nu pe listă”, a spus Ponta.
Premierul a precizat că, dacă în urma verificării bazelor de date, se vor constata discrepanţe importante între realitatea din teritoriu şi datele din listele electorale „primarii vor primi amenzi„.
Premierul a explicat că aflarea numărului de locuitori din România este importantă nu doar în cazul referendumului, ci şi pentru stabilirea PIB. Datele strânse din teritoriu vor fi centralizate şi trimise Curţii Constituţionale spre analizare, a precizat Victor Ponta.
Referitor la problema românilor stabiliţi în străinătate care nu se mai află pe listele electorale permanente dar doresc să fie incluşi pe acestea, Victor Ponta spune că problema lor este rezultatul unei ordonanţe de urgenţă, 103/2009, care prevedea trecerea lor pe liste speciale: „Ordonanţa dată de guvernul Boc i-a scos pe românii din străinătate de pe listele permanente. Dacă vor acum să fie din nou pe listele permanente, trebuie să schimbăm legea. Domnul Boc este de vină, el i-a scos de pe listele permanente şi votează pe listele speciale„.