Victor Ponta a precizat, într-o conferinţă de presă susţinută la Ministerul Agriculturii, alături de ministrul de resort, Daniel Constantin, și comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, că din toate verificările efectuate de către autorităţile de la Bucureşti, fără a avea sesizări oficiale, rezultă că nu există niciun fel de încălcare a regulilor europene de către firme din România sau pe teritoriul României.
„În perioada imediat următoare, au de la mine şi ministrul Agriculturii, şi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, şi toate celelalte autorităţi cu eventuale atribuţii în domeniu sarcina foarte clară de a dovedi faţă de autorităţile europene şi mass-media toată transparenţa necesară, fiind o preocupare legitimă de a se afla adevărul, şi de a solicita în numele României ca firmele – fie că se află în Franţa, în Luxemburg sau în altă parte – care sunt vinovate să răspundă în mod direct. Nu cred că România, fiind transparentă şi respectând toate standardele, poate şi trebuie să accepte statutul de suspect de serviciu. E foarte clar că firma franceză nu a avut niciun contact direct cu societăţi din România şi că trebuie stabilit, pentru credibilitatea la nivel european, unde s-a produs frauda şi cine este vinovat pentru această fraudă„, a spus Ponta.
Premierul a adăugat că în acest caz este necesar să fie aplicate sancţiuni drastice, deoarece este o problemă de fraudă, iar autorităţile române nu doresc doar să se apere, ci să ajute la depistarea firmelor vinovate, interesul fiind de a depista şi a combate această reţea de fraudare. El a arătat că este convins că autorităţile române şi cele franceze vor colabora şi vor depista această reţea.
„Din partea Guvernului României există transparenţă, dar şi determinarea de a nu fi lăsaţi, doar pentru că suntem la frontiera din est a Europei, de a fi totdeauna blamaţi noi pentru încălcarea regulilor de către firme şi societăţi care se află în altă parte (…) Evident că această tendinţă de a arunca întotdeauna responsabilitatea cât mai departe spre eventual noi membri ai Uniunii Europene, spre ţări care poate au o politică de PR mai slabă, este un lucru care mă supără„, a adăugat Ponta.
România va fi decredibilizată pentru „mulţi ani” dacă se vor constata „nereguli la expeditor”, a declarat, duminică, preşedintele Traian Băsescu, comentând problema importurilor de carne de cal posibil din România în Marea Britanie.
„E o mare problemă. Vreau să ştiţi că de se va constata că au existat nereguli la expeditor, deci în România, România va fi decredibilizată pentru mulţi ani. Vreau să cred, sper, că nu se va întâmpla acest lucru. Văd că instituţiile statului s-au pus în mişcare în acest caz. Sper să nu fie de la noi o etichetare falsă.
Chiar dacă nu discutăm de un produs toxic, carnea de cal este la fel de comestibilă ca şi cea de vită, dar o etichetare falsă pentru obţinerea unui câştig ilegal va decredibiliza România pentru o lungă perioadă de timp şi riscurile să avem restricţii la export sunt foarte mari”, a declarat preşedintele Băsescu.
Guvernul francez va organiza luni seara o reuniune de criză cu specialiştii din industria cărnii, a anunţat duminică anturajul ministrului pentru Consum, în timp ce scandalul cărnii de cal utilizate în preparate congelate ia amploare, relatează AFP.
Este vorba despre „elucidarea trasabilităţii cărnii şi de a se asigura de retragerea tuturor mărfurilor litigioase” împreună cu „reprezentanţii producătorilor, procesatorilor, marii distribuţii şi industriei alimentare”, a precizat pentru AFP ministrul pentru Afaceri Agroalimentare, Guillaume Garot.
Guvernul britanic a exclus duminică posibilitatea de a impune un moratoriu asupra cărnii importate din UE, aşa cum a cerut o deputată a Partidului Conservator, aflat la putere, având în vedere amploarea scandalului privind carnea de cal descoperită în produse ce ar fi trebuit să conţină vită, conform AFP.
Cantităţi importante de carne de cal – până la 100 la sută – au fost descoperite în Marea Britanie în carne pentru friptură, apoi în lasagna şi spaghete bolognese care ar fi trebuit să conţină vită. Carnea pentru friptură a fost furnizată de companii britanice şi irlandeze, iar lasagna şi spaghetele bolognese de compania franceză Comigel. Aceasta din urmă s-a aprovizionat de la compania franceză Spanghero, care afirmă că a cumpărat carne din România. Dar asociaţiile profesionale româneşti din domeniul alimentar au respins duminică aceste acuzaţii, afirmând că originea problemei nu este în România, a relatat AFP.