„Avem astăzi o ordonanță, domnul ministru Grindeanu în 2006 trebuia…. Dați dumneavoastră detalii cum din 2006 ne-am asumat că săptămâna viitoare trecem la televiziune digitală.
Citeşte şi: Victor Ponta: Politicienii sunt singurii care pot STRICA lucrurile extraordinar de bune din economie
Bineînțeles, nu suntem gata. Și atunci ca să nu fie niciun fel de problemă cu niciun fel de televiziune centrală, adică TVR-ul, că doar TVR-ul are această problemă, sau locală, unde sunt mai mulți, extindem termenul până în 2016? Să nu-l mai extindem încă o dată din 31 decembrie 2016, să fim totuși serioși, că din 2006 până acum… Bun, știm de ce s-a prelungit„, a transmis prim-ministrul în cadrul ședinței de Guvern.
Prevederile OUG au fost elaborate în contextul în care pe 17 iunie 2015 ar trebui oprită transmisia analogică în România, scrie Agerpres.
Potrivit noilor reglementări, emisia pe cale radio terestră a serviciilor publice şi private de televiziune în sistem analogic, în banda de frecvențe radio 174-230 MHz [banda VHF (very high frequency)], poate continua, cu caracter temporar, până la data de 31 decembrie 2016, atât pentru postul public de televiziune, cât și pentru posturile private de televiziune ce emit în această bandă.
Continuarea emisiei în această bandă de frecvențe radio este posibilă în baza unui acord tehnic, eliberat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, cu respectarea următoarelor condiții cumulative:
– nu produce interferențe stațiilor de radiocomunicații ce utilizează spectrul radio în conformitate cu angajamentele internaționale la care România este parte;
– nu beneficiază de protecție radio din partea stațiilor de radiocomunicații ce utilizează spectrul radio în conformitate cu angajamentele internaționale la care România este parte;
– la data intrării în vigoare a prezentei legi, frecvenţele radio pentru furnizarea pe cale radio terestră a serviciilor publice şi private de televiziune în sistem analogic în banda VHF să fi fost deja alocate/repartizate.
De asemenea, drepturile de utilizare a frecvențelor radio acordate conform Legii nr. 504/2002 a audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare, pentru furnizarea pe cale radio terestră a serviciilor publice de radiodifuziune, pot fi extinse, cu caracter temporar, până la data de 31 decembrie 2016.
După acest termen, utilizarea frecvențelor radio pentru furnizarea pe cale radio terestră a serviciilor publice de radiodifuziune, este condiționată de obținerea unei licențe de emisie în condițiile legii. Această licență de emisie va fi valabilă 9 ani și va fi acordată în condițiile prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice, aprobată, cu modificări și completări, prin Legea nr. 140/2012, cu modificările și completările ulterioare.
Decizia privind continuarea temporară a emisiei pe cale radio terestră a serviciilor publice şi private de televiziune în sistem analogic, în banda de frecvențe radio 174-230 MHz, a fost luată având în vedere că implementarea rețelei de comunicații electronice necesară pentru furnizarea serviciilor publice de televiziune în sistem digital terestru este întârziată.