Ponta a prezentat şi obiectivele fundamentale ale Ministerului de Finanţe pentru acest an.
Combaterea evaziunii fiscale, reducerea birocraţiei şi continuarea proiectelor de digitalizare şi finalizarea şi transmiterea către Parlament a noului Cod Fiscal şi noului Cod de Procedură Fiscală sunt cele trei obiective fundamentale pe care premierul Victor Ponta a spus, joi, că se aşteapă să le îndeplinească Ministerul de Finanţe în acest an, potrivit Agerpres.
„Aş vrea să continuăm ceea ce s-a făcut foarte bine în 2014 şi anume venituri suplimentare la bugetul de stat numai din colectarea taxelor şi impozitelor de 9 miliarde de lei, în total 12 miliarde am încasat în plus în 2014 faţă de 2013, dar din colectarea taxelor 9 miliarde… Din cele două taxe suplimentare şi anume taxa pe construcţii speciale şi acciza au fost în jur de 2,5 miliarde, deci restul de 6,5 miliarde, mai mult de un miliard de euro, 1,3 miliarde euro, sunt din combaterea evaziunii din anul anterior. Sarcina pe care o trasez Ministerului de Finanţe, ANAF, Direcţiei Antifraudă este aceea de a contiuna să trateze evaziunea fiscală ca pe un pericol pentru siguranţa naţională şi combaterea evaziunii fiscale ca pe un obiectiv fundamental al Guvernului”, a spus Victor Ponta în cadrul unei conferinţe susţinute la Ministerul de Finanţe.
Premierul a subliniat că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Direcţia Generală Antifraudă Fiscală au, în 2015, toată susţinerea:politică, administrativă şi bugetară.
‘Acesta este un obiectiv fundamental şi, din acest punct de vedere, ANAF, Direcţia Antifraudă, au toată susţinerea, şi politică, şi administrativă şi bugetară în 2015. Au deja mecanisme de colaborare cu Parchetul, cu SRI, cu Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor. Tot sistemul deja, în 2013-2014, a început să se rodeze, rezultatele s-au văzut. Peste un miliard de euro obţinuţi doar într-un an, dar anul acesta cu siguranţă se poate mult, mult mai mult’, a spus Victor Ponta.
Al doilea obiectiv pentru Ministerul de Finanţe îl reprezintă continuarea proiectelor de reducere a birocraţiei şi de acces mai uşor al contribuabilului.
‘Un alt obiectiv, pentru Ministerul de Finanţe, partea de administare şi legislaţie: trebuie continuate proiectele de reducere a birocraţie şi de acces mai uşor al contribuabililor. Acel proiect pe care l-am lansat cred chiar în această sală, cu accesul online al persoanelor fizice la datele fiscale, înţeleg că s-a generalizat şi pentru restul ţării. Mai sunt o mulţime de zone în care ori este prea multă birocraţie, fie legislaţia creează situaţii extrem de dificile, şi chiar aberaţii’, a precizat şeful Executivului.
Acesta a menţionat că cel de-al treilea obiectiv îl reprezintă finalizarea textului propunerii de Cod Fiscal şi de Cod de Procedură Fiscală până în 15 februarie, după aceea punerea în dezbatere publică, iar în 15 martie trimiterea celor două Coduri în Parlament pentru a fi dezbătute şi adoptate.
„Am discutat cu conducerea Ministerului de Finanţe să finalizeze textul propunerii de Cod fiscal şi Cod de procedură fiscală până în 15 februarie, după aceea vreau să fie puse încă o dată în dezbatere publică. Au fost discutate cu mediul de afaceri, cu diverse alte asociaţii reprezentative şi, în 15 martie, cele 2 Coduri, Fiscal şi de Procedură Fiscală, să fie trimise în Parlament pentru a fi dezbătute şi adoptate. Dacă reuşim să dezbatem şi să adoptăm în prima sesiune, până în 30 iunie, am avea pentru prima dată un Cod fiscal şi un Cod de procedură adoptate prin dezbateri cât mai detaliate şi cât mai serioase, prin consens politic, pentru că vreau să spun foarte clar: nu cred şi nu voi fi de acord ca acest Cod fiscal şi Cod de procedură fiscală să fie adoptate doar de majoritate şi minoritatea să se opună, pentru că mesajul este de instabilitate. Trebuie discutate în Parlament până când există o poziţie comună şi o poziţie consensuală, iar de la 1 ianuarie 2016, noul Cod fiscal şi noul Cod de procedură fiscală, adoptate prin poziţii bipartizane, să dea un sentiment şi un sistem stabil pentru viitor’, a mai spus Ponta.