Victor Ponta a asigurat că România va respecta standardele europene ale unui stat de drept, precum şi toate deciziile Curţii Constituţionale din perioada următoare. Premierul a asigurat din nou că România îşi va îndeplini şi obligaţiile din acordul cu FMI şi din Mecanismul de Cooperare şi Verificare în Justiţie.
„Dincolo de criza politică şi de conflictul dintre preşedinţie şi Parlament, rămânem o ţară stabilă”, a spus Ponta.
Şeful Executivului a precizat că susţine această declaraţie în urma discuţiilor avute cu parteneri internaţionali, îngrijoraţi de situaţia politică dfin România, şi a anunţat că săptămâna viitoare va pleca la Bruxelles pentru a garanta oficialilor Comisiei Europene şi Parlamentului European că România este un stat de drept, cu justiţie independentă, şi îşi va asuma orice evaluare în care eventual se va considera că anumite măsuri nu respectă standardele europene, pentru a le îndrepta.
Premierul a precizat totodată că vineri după-amiază se va afla în Parlament.
Începând cu ora 17, plenul se reuneşte pentru a dezbate şi vota cererea de suspendare. La şedinţă şi-a anunţat participarea şi preşedintele Traian Băsescu. Este de aşteptat ca şeful statului să vină să se apere.
Pentru suspendarea preşedintelui, USL trebuie să adune 217 de voturi.
Preşedintele poate fi demis mai uşor. Guvernul a modificat, joi, prin ordonanţă de urgenţă, Legea referendumului, stabilind că preşedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetăţenilor participanţi. La circa două ore de la decizia luată în şedinţa specială convocată la Palatul Victoria, ordonanţa a fost publicată în Monitorul Oficial.
După suspendare urmează referendumul prin care românii vor decide dacă Traian Băsescu rămâne sau nu preşedinte. Dacă populaţia decide demiterea preşedintelui, în maximum trei luni vom avea alegeri prezidenţiale.
Potrivit Constituţiei, în perioada în care preşedintele este suspendat, interimatul este asigurat de preşedintele Senatului, Crin Antonescu. VEZI CE POATE FACE PREŞEDINTELE INTERIMAR