„Vreau să dăm un semnal foarte clar că vrem să salvăm investiţiile în România, chiar şi când acestea sunt victime ale bătăliilor politice, să salvăm locurile de muncă şi că, pentru Guvernul acesta, cei care investesc bani în România, care plătesc taxe şi creează locuri de muncă sunt parteneri. Nu cred că e nimic rău să spun asta, toţi cei care investesc bani, care plătesc taxe corect şi fac locuri de muncă trebuie sprijiniţi de către acest Guvern, indiferent că e vorba de cea mai mare companie din România sau de cea mai mică. Acesta este mesajul pe care vreau să-l dăm prin decizia de astăzi”, a spus Ponta în şedinţa de guvern, în faţa presei.
Potrivit memorandumului, statul va încasa 200 milioane dolari prin răscumpărarea de către compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare.
De asemenea, KazMunaiGaz, acţionarul majoritar al Rompetrol, promite să înfiinţeze un fond care va investi în proiecte din domeniul energetic.
Premierul Victor Ponta i-a cerut săptămâna trecută ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, să pregătească, împreună cu Ministerul Justiţiei, un proiect de act normativ prin care Guvernul să aprobe memorandumul cu Rompetrol, spunând că vrea să salveze compania şi imaginea ţării faţă de investitori.
În luna noiembrie, legea de aprobare a memorandumului de înţelegere între statul român şi Rompetrol, în legătură cu care preşedintele Traian Băsescu a formulat o sesizare la Curtea Constituţională, a fost declarată neconstituţională. Băsescu a arătat că Preşedinţia nu a atacat pe fond memorandumul şi, ca atare, el a rămas în vigoare, arătând că premierul Victor Ponta va trebui să şi-l asume prin hotărâre de guvern, „dacă simte nevoia”.
Cu activităţi de rafinare, petrochimie, retail, trading, explorare, producţie şi servicii industriale, grupul Rompetrol este prezent în 12 ţări şi are peste 7.000 de angajaţi.