Ponta i-a promis lui Ungureanu că va avea sprjinul opoziţiei în ceea ce priveşte tratatul european de guvernanţă fiscală şi va beneficia de suportul PNL şi PSD la nivel european pentru aderarea la spaţiul Schengen şi ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
Preşedintele PSD a promis, de asemenea, suportul opoziţiei pentru „accentuarea independenţei reale” a DNA şi ANI. Ponta i-a cerut lui Ungureanu să reia ultimul raport al Curţii de Conturi, să depolitizeze ANAF şi serviciile deconcentrate din teritoriu.
El a susţinut că USL va colabora cu Guvernul în Parlament la modificarea legii achiziţiilor publice. Ponta a afirmat că USL va susţine eventualele măsuri guvernamentale de revenire a salariilor din sectorul bugetar la nivelul din 2010.
„Vă rog, domnule premier desemant, să răspundeţi foarte rapid la întrebarea dacă această majorare va încălca sau nu legea responsabilităţii fiscale, care spune că anvelopa salarială nu poate fi modificată înainte de alegeri, vă rog să ne spuneţi dacă intenţionaţi să modificaţi această lege„, a continuat el.
Ponta i-a promis lui Ungureanu că va avea sprijinul lui în „combaterea contractelor băieţilor deştepţi din energie„. „Sper că veţi avea curajul, pe baza informaţiilor pe care le-aţi avut, să luptaţi împotriva acestor contracte„, a adăugat el. Preşedintele PSD a mai spus că opoziţia va susţine Guvernul dacă acesta va lua măsuri de reducere a TVA pentru produsele agricole de bază.
„Veţi avea tot sprijinul din partea noastră la taxarea marilor averi, cred că le putem taxa cu mai mult de 1% în aceste vremuri de criză„, a afirmat Ponta, referindu-se la iniţiativa UNPR, cuprinsă în programul de guvernare propus de Ungureanu. De asemenea, acesta a susţinut că opoziţia va susţine Guvernul şi la o eventuală măsură de reducere a CAS, avertizând că această metodă nu trebuie privită ca o soluţie pentru creşterea veniturilor populaţiei, ci pentru scăderea costului muncii.
Ponta a mai afirmat că USL va susţine măsuri guvernamentale în ceea ce priveşte deblocarea posturilor publice şi majorarea salariului minim pe economie. „Sper că veţi avea curajul, domnule prim-ministru desemnat, să scoateţi de la conducerea companiilor de stat oamenii celor aflaţi la putere”, a mai spus preşedintele PSD.
De asemenea, el i-a solicitat premierului desemnat adoptarea unei legi electorale prin consultarea tuturor partidelor parlamentare şi desemnarea colegiilor electorale de către o comisie parlamentară şi nu prin Hotărâre de Guvern.