„Chiar dacă sunt politician, prin definiţie ceva rău, am lucrat îndeaproape şi vom lucra în continuare să îndreptăm aceste lucruri (problemele din Ministerul de Interne – n. red.), aşa cum am lucrat cu SRI şi SIE ca să aibă condiţiile necesare în zona legală, cum lucrăm cu Parchetele – DNA, DIICOT – ca să aibă şi bugetele şi condiţiile necesare, cum lucrăm cu toţi oamenii cinstiţi din această ţară ce vor să facă ceva pentru ea. Vom lucra în continuare şi cred că este în avantajul oamenilor cinstiţi dacă punem eforturile împreună”, a declarat Victor Ponta în cadrul discursului său de la bilanţul pe anul 2014 al Ministerului de Interne.
Laura Codruţa Kovesi, şeful DNA, a declarat luni, la reuniunea de la MAI în care a fost prezentat raportul ministerului pe 2014, că a crescut numărul de cazuri de corupţie în rândul angajaţilor cu funcţii de conducere din cele două instituţii, una dintre vulnerabilităţi fiind „legăturile care există între angajaţi ai MAI si politicieni locali si oameni de afaceri”.
Laura Codruţa Kovesi a participat luni, alături de preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta, la prezentarea raportului MAI pe 2014.
Kovesi a apreciat activitatea poliţiştilor din cadrul DNA, spunând că, fără sprijinul acestora, procurorii nu ar fi reuşit să obţină rezultatele înregistrate anul trecut.
„Cred ca este important sa spun ca suntem institutii care au interese comune si trebuie sa ne asiguram ca avem incredere unii in altii”, a spus Kovesi.
CITEŞTE ŞI KLAUS IOHANNIS şi VICTOR PONTA, prezenţi la raportul MAI
Şefa DNA a enumerat si vulnerabilităţile din cele două instituţii.
„Este important sa identificam impreuna vulnerabilitatile pe care institutiile noastre le au. Una dintre vulnerabilităţi comune MAI şi DNA o reprezintă corectitudinea si integritatea celor care lucrează în sistemul de justitie si sistemul de aparare nationala.
Am constatat, în cadrul investigaţiilor noastre, că numărul persoanelor cu functii de conducere din cele două structuri care sunt suspectate pentru fapte de coruptie a crescut în 2014. De aceea, este important sa descoperim si vulnerabilitatile care duc la astfel de situatii. Una dintre vulnerabilităţile pe care noi le-am constatat vizează legaturile care există între angajaţi ai MAI si politicieni locali si oameni de afaceri”, a precizat Kovesi.
Aceasta a mai arătat că o alta vulnerabilitate care vizează sistemul de justiţie o constituie recuperarea prejudiciilor. Kovesi a susţinut că, anul trecut, DNA a disponibilizat bunuri de peste 330 de milioane de euro.
„A crescut numărul de denunturi care se fac la DNA cu peste 50% anul trecut, ceea ce arata si o crestere a increderii in institutia noastra”, a conchis Kovesi.