Premierul Victor Ponta a mărturisit că 2013 este al XI-lea an consecutiv când celebrează Ziua Naţională a Republicii Populare Chineze la ambasada din Bucureşti. „Vedeţi că aproape tot guvernul României e aici, e chiar şi o reuniune a coaliţiei de guvernare, deci e un loc bun în care să ne întâlnim”, a adăugat premierul.
Ponta a reamintit de vizita făcută în China şi s-a declarat convins că „foarte curând”, la Bucureşti va avea loc vizita de răspuns din partea primului ministru al Chinei.
„Am fost extrem de onorat în urmă cu câteva luni atunci când noul preşedinte şi noul prim-ministru al Chinei m-au primit ca reprezentant al României. A fost un semn de prietenie şi de apreciere pentru România pe care foarte multe ţări din lume şi l-ar fi dorit. Cred că acest gen de relaţie specială, de parteneriat special între China şi România, este în avantajul ambelor ţări, ambelor popoare şi este un obiectiv pentru care merită să muncim şi în perioada imediat următoare. Sunt absolut convins că, în curând, voi avea plăcerea de a avea la București vizita de răspuns din partea primului-ministru al Chinei pentru a discuta despre proiecte de colaborare politică dar mai ales proiecte economice, legăturile noastre culturale, artistice, extrem de importante și pe care trebuie să dezvoltăm în perioada imediat următoare”, a declarat premierul Victor Ponta, care şi-a exprimat speranţa ca „România să fie cel mai bun prieten din Uniunea Europeană al Chinei, o poartă de intrare politică, economică, comercială, culturală și artistică”.
Premierul Victor Ponta, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, s-au numărat printre personalităţile care au participat luni la celebrarea a 64 de ani de la proclamarea Republicii Populare Chineze. Recepţia a avut loc la Ambasada Chinei din Capitală.
Ambasadorul Republicii Chineze Huo Yuzhen a subliniat, în discursul său, evoluţia economică spectaculoasă a ţării sale dar şi relaţiile Republicii Populare Chineze cu România. Aceasta a spus că Republica Populară Chineză este a doua putere economică a lumii şi prima ţară în ceea ce priveşte exporturile. Despre România, ambasadorul a spus că a fost ‘a treia ţară care a recunoscut noua Chină”. Printre exemplele de colaborare româno-chineze, ambasadorul a menţionat şi expoziţia ‘Comorile Chinei’ ce putut fi admirată la Muzeul Naţional de Istorie a României.
La rândul său, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a spus că pentru ţara noastră e important să dezvolte o relaţie de colaborare şi prietenie cu China şi a remarcat că vizita premierului român în China a fost un moment care în anii ce urmează va marca dezvoltarea relaţiei dintre cele două state.
„China este una dintre cele mai vechi culturii şi istorii ale lumii. În acelaşi timp, într-un mod fascinant în fiecare an ne oferă tuturor celor care urmărim ce se întâmplă în partea dumneavoastră de lume, noutate şi surpriză. Pentru noi românii e cu atât mai important să dezvoltăm o relaţie de colaborare, de prietenie, de lucru. Cred că vizita prim-ministrului Victor Ponta în acest an în Republica Populară Chineză a fost un moment important, cred că anii ce urmează vor marca dezvoltarea în toate planurile a acestei relaţii”, a mai spus Crin Antonescu.
Printre participanţii la recepţia aniversară s-au mai aflat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, Ministrul Apărării, Mircea Duşa, Ministrul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, şi Nicolae Văcăroiu.