„Îmi sunt indiferente ameninţările sale, nu mă interesează, nu înţeleg de ce se ocupă cu politica şi cu polemicile politice cu mine şi cu preşedintele interimar Crin Antonescu. Suntem oameni politici, pe noi nu ne poate sancţiona decât poporul la vot. Sper ca lucrurile să intre în normal şi sper ca acei judecători – domnul Danileţ sau altcineva din CSM – să înceteze cu a mai face politică, pentru că e împotriva statutului lor. Ei nu ar trebui să facă politică, iar opiniile lor ultrafavorabile sistemului stalinist promovat de doamna Macovei să şi le păstreze în particular, nu în public”, a spus Ponta.
El a arătat că a fost procuror şi în această calitate ar fi putut să îl intimideze Inspecţia Judiciară, pentru că era magistrat.
„Dar acum nu mai sunt magistrat, acum sunt deputat, om politic, mă intimidează doar votul românilor”, a spus Ponta.
El a spus că membrii CSM nu îşi primesc salariile pentru a face politică.
„Prietenii intimi de convingeri politice ai doamnei Macovei ar trebui să-şi facă datoria pentru care au fost aleşi în CSM, anume să cerceteze dacă se comit abuzuri de către magistraţi, nu să se ocupe cu cercetarea preşedintelui interimar sau a premierului, că nu asta intră în obiectul lor de activitate, şi nu de asta îşi primesc salariile, şi nu de asta merg în vacanţe foarte bune în această perioadă”, a spus Ponta.
Judecătorul Cristi Danileţ, membru al CSM, scrie pe blogul personal, referitor la anchetele penale legate de referendum, că „cine atacă procurorii riscă închisoarea”, spunându-le totodată celor care „instigă la revolte publice împotriva magistraţilor” să lectureze Codul Penal.
Acelaşi îndemn este transmis de Danileţ celor care „se opun cu violenţă verbală sau fizică la desfăşurarea activităţilor ce ţin de ancheta penală”.
În acelaşi context, judecătorul a postat şi articolele din Codul Penal care definesc instigatorul şi complicele la o faptă prevăzută de legea penală săvârşită cu intenţie, precum şi pe cel care prevede că aceştia sunt sancţionaţi cu pedeapsa prevăzută de lege pentru autor.
Reacţia lui Danileţ vine pe fondul anchetelor penale ce vizează posibile fraude la referendumul din 29 iulie. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a precizat, joi, că sunt înregistrate peste 500 de dosare penale privind desfăşurarea referendumului, unele dintre ele sunt la DNA, iar în aceste cauze nu sunt cercetate persoanele care au votat şi nu este verificat modul în care cetăţenii au votat, ci sunt investigate posibile fraude electorale.
În cadrul acestor anchete, procurorii au audiat deja mai mulţi localnici în judeţe printre care Gorj şi Vrancea.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat, joi, Inspecţia Judiciară în legătură cu afirmaţiile publice „de natură să afecteze independenţa justiţiei” făcute de preşedintele interimar, Crin Antonescu, preşedintele onorific al PSD, Ion Iliescu, şi premierul Victor Ponta.